Sinan - begova džamija u Čajniču, koja je minirana i u potpunosti srušena 1992. godine zajedno sa svim ostalim objektima koji su sačinjavali graditeljsku cjelinu džamije, svečano će biti otvorena 12. jula ove godine.

Pred centralnu svečanost koja je najavljena kao završni događaj manifestacije "Dani džamija u BiH" radi se na finaliziranju detalja vezano za otvaranje džamije.

Ovim povodom danas je upriličen prvi sastanak Organizacionog odbora za otvorenje Sinan-begove džamije kojem su prisustvovali muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH dr. Senaid Zajimović, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajedncie u BiH Muhamed Jusić, glavni imam MIZ Čajniče Avdo-ef. Šišić i rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje pri Muftijstvu goraždanskom Refik ef. Čaušević.

Na sastanku su razmatrani programski sadržaji, organizacija, protokol, kao i druge aktivnosti koje se odnose na svečanost otvorenja ove posljednje obnovljene džamije u Čajniču.

Organizatori očekuju dolazak visokih domaćih i međunarodnih zvaničnika BiH i Islamske zajednice u BiH, te predstavnika Republike Turske, države koja je pomogla i finansirala realizaciju ovog veoma značajnog i zahtjevnog projekta.

Sinan - begova džamija ponovno krasi Čajniče zahvaljujući protokulu koji je potpisan između Vakufske direkciji Islamske zajednice u BiH i Generalne direkcije za vakufe Republike Turske 20. maja 2015. godine.

Izgradnja džamije je u potpunosti završena 2023. godine. Pored džamije, obnovljeno je i turbe u dvorištu u kojem se nalaze dva mezara, Sinan-bega i njegove supruge Šemse kadune, kao i turbeta van harema u kojem su njihovi potomci.

Sinan-beg Boljanić je u Čajniču, prema njegovoj vakufnami iz 1582. godine, podigao džamiju oko koje se kasnije formirala mahala prozvana po njemu, Sinan-pašina mahala.

Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH džamija Sinan-bega Boljanića 2004. godine proglašena je nacionalnim spomenikom BiH.

Preuzeto sa preporod.info