U povodu završetka radova na izgradnji zgrade Centra za islamsko obrazovanje (CIOM), koji se nalazi u sklopu „Kuvajtske džamije“ u Matuzićima, općina Doboj Jug direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović sa saradnicima i gostom iz Fondacije Nedžat iz Kuvajta g. Samih Šakirom je dana 03.08.2022. godine posjetio gradilište i na licu mjesta se upoznao sa dinamikom i detaljima završih radova. Goste su dočekali glavni imam i predsjednik MIZ Doboj sa saradnicima.

Cilj posjete je bio uvid u dinamiku izvedenih radova i razgovor o terminu svečanog otvaranja Centra. Plan je da se Centar otvori na jesen, a tačan termin će biti poznat nakon što se isti usaglasi sa predstavnicima institucija iz Kuvajta.

Centar za islamsko obrazovanje u Matuzićima jedan je od centara IZ u Bosni i Hercegovini koji će uspjeti zadovoljiti potrebe šire lokalne i društvene zajednice jer obuhvata općine: Doboj Jug, Doboj, Tešanj, Maglaj i šire. Ukupna površina objekata koji su u sklopu centra iznosi oko 2.000 m2.

Prostori u objektima su planirani da ponude različite sadržaje i aktivnosti kao što su: mektebske prostorije, predškolska ustanova, obdanište, multimedijalna biblioteka, kompjuterska laboratorija, restoran, džematske kancelarije, imamski stan i drugi prateći sadržaji.

Izgradnjom ovog obrazovnog centra zaokružit će se vakufski kompleks u Matuzićima koji je započeo izgradnjom džamije koju su putem Vakufske direkcije finansirali prijatelji iz Bejtu-l-zekata iz Kuvajta.

Predstavnici Medžlisa Doboj su još jednom iskoristili priliku da se zahvale Vakufskoj direkciji, na saradnji i povjerenju, te istakli koliki je značaj realiziranog projekta koji je promijenio fizionomiju naselja Matuzići.