Delegacija Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZ u BiH) koju je predvodio direktor dr. Senaid Zajimović boravila je u trodnevnoj posjeti Muftijstvu banjalučkom.

Ovom prilikom delegacija Vakufske direkcije posjetila je sve medžlise na ovom području, a susreti su upriličeni kako bi se razgovaralo o primjeni normativnih akata koji regulišu oblast upravljanja i raspolaganja vakufskom imovinom, njenoj uknjižbi i identifikaciji, te kandidiranju projekata u cilju revitalizacije, očuvanja i unapređenja vakufa.

Cilj ove posjete je, kako je za Preporod.info kazao direktor Zajimović, da se uvidi terensko stanje vakufske imovine i da se razmijene iskustva u svrhu unapređenja vakufskih potencijala.

- Obilazimo svaki medžlis posebno. Želimo da im posvetimo više pažnje i vremena. Osim zajedničkih, svaki medžlis ima i specifične probleme. Uglavnom, sada svi poštuju normativne akte koji regulišu vakufsku problematiku. Veliki broj medžlisa je uspio da izvrši promjene vlasničkih indikacija u saradnji sa Geodetskom upravom ili katastrom, dok neki imaju izvjesne probleme - pojasnio je dr. Zajimović.

Podsjetio je da se radi o Odluci Rijaseta iz 2012. godine po kojoj su svi medžlisi i sve institucije i organi dužni uskladiti sve vlasničke indikacije tako da se u zemljišnim knjigama vlasničke indikacije pišu na sljedeći način: "Islamska zajednica u BiH - Medžlis (ovisno o kojem se radi - vakuf džemata, džamije, vakifa, ustanove i sl.).

- Ovo bi bilo jedinstvena uknjižba na području cijele Bosne i Hercegovine. Dakle, svi organi i ustanove IZ koji u svom vlasništvu imaju vakufske nekretnine dužni su uskladiti način upisa vlasništva na način kako smo maloprije rekli. Mi na tome insistiramo već godinama. Neki medžlisi su to već završili, i to veoma lahko, a neki i dan - danas imaju probleme. Želimo da vakuf ugradimo u sistem, jer je on činjenica, nešto što postoji na terenu, a što je u skladu sa Zakonom o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini - kazao je Zajimović.

Dodaje kako se i ovako štiti vakuf.

- Jer, kad u zemljišnim knjigama imate jedinstvenu uknjižbu, ne može niko ubuduće dovesti u pitanje postojanje određenog vakufa niti osporiti pravni legitimitet organima IZ koji upravljaju tim, ali i drugim vakufima. To je jedan od ciljeva zašto insistiramo na realizaciji Odluke Rijaseta.

Nama često u sudskim i upravnim postupcima osporavaju legitimitet upravo zato što od ranije neki vakufi nose nazive poput "Muhamedanska općina", "Ujedinjeni vakufi grada", "Vakuf odbora islamske zajednice" ili "Vakuf Karađoz-bega" itd. Službenici u tom neznanju znaju kazati "pozovite vi tog Karađoz-bega" ili "Jusuf Kalaun-pašu", pa neka se on obrati u katastar ili Upravu.

Takve stvari se dešavaju sve zbog toga što i dalje u ZK izvacima u historijatima stoje ti stari originalni nazivi vakufa. Zbog toga želimo da ujednačimo uknjižbu. To je jedna od tačaka naših sastanaka i predmet naših diskusija po medžlisima i to pokušavamo riješiti sada - naveo je Zajimović.

Istako je da se na sastancima govori i o drugim projektima, koji bi trebali rezultirati posebnim benefitima za lokalnu zajednicu.

- Možemo ih nazvati vakufski projekti za ekonomsko jačanje medžlisa Islamske zajednice, za održivost medžlisa na ovim područjima, s obzirom da je prisutan odliv stanovništva u velikom procentu. Primjetno je tokom naših posjeta da veoma mali broj ljudi egzistira na ovim područjima, da je sve manje Bošnjaka u RS, ali i drugih nacionalnosti. Narod se iseljava, tako da se samim tim smanjuje i broj članova Islamske zajednice i zbog toga je potrebno realizirati što više ekonomsko isplativih projekata kako bismo pomogli u realizaciji aktivnosti Islamske zajednice na području Muftijstva banjalučkog, kao i bosanskohercegovačkog entiteta RS općenito. Uprkos teškom stanju naši sagovornici iz medžlisa su veoma optimistični i danonoćno rade kako bi obezbijedili osnovne uvjete Bošnjacima koji žive i rade na području muftijstava koje smo obišli - naveo je Zajimović.

Osim navedenih razloga posjete, predstavnici Vakufske direkcije su tokom ovih posjeta bili u prilici da sa predstavnicima medžlisa rješavaju i druga brojna pravna pitanja iz područja imovinsko pravnih odnosa.

Inače su predstavnici Vakufske direkcije u stalnom kontaktu i na redovnoj dispoziciji svim medžlisima, posebno kada se radi o sudskim i upravnim postupcima i implementaciji zakona imovinsko-pravnog karaktera.

Direktor Zajimović je dodao kako je delegacija Vakufske direkcije IZ u BiH do sada posjetila sve medžlise na području Muftijstva bihaćkog i medžlise na području Muftijstva banjalučkog.

- U narednom periodu ćemo posjetiti i ostala muftijstva. Plan nam je da do kraja ove kalendarske godine posjetimo sve medžlise - kazao je dr. Zajimović.

Preuzeto sa preporod.info