Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Senaid Zajimović i rukovodilac Odjela za pravne i ekonomske poslove u Vakufskoj direkciji Huso Salihović boravili su u službenoj posjeti Generalnoj direkciji vakufa Republike Turske u Ankari.

Razlog boravka u turskoj prijestolnici, gdje su održani brojnih sastanci bila je priprema za otvaranje objekata koje su u prethodnom periodu realizirale dvije vakufske direkcije, u saradnji sa muftijstvima i medžlisima Islamske zajednice.

Riječ je o četiri projekta - Sinan-begovoj džamiji u Čajniču, Arnaudija džamiji u Banjoj Luci, Kizlaraginoj džamiji u Mrkonjić gradu, kao i Vakufskom tržnom centru u Sanskom Mostu.

Istaknuto je da su ovi projketi od izuzetnog značaja, kako u vjerskom tako i kulturološkom, ekonomskom i društvenom smislu.

U razgovoru direktori dvije vakufske direkcije složili su se da termini otvaranja ovih značajnih objekta budu u sklopu manifestacije "Dani vakufa u BiH", a dogovoreno je i da jedan od tih objekata bude otvoren u sklopu Dana džamija.

Na svečanom otvaranju ovih značajnih objekata očekuje se visoka delegacija iz Republike Turske.

Također, govorilo se i o projektima čija je realizacija trenutno u toku, kao što su izgradnja Dugalića džamije u Nevesinju, Opijačeve tekije i Hadži Baline džamije u Mostaru, Behram-begove džamije u Tuzli i drugim projektima.

Jedna od tema sastanaka bili su i projekti koje ove dvije vakufske direkcije planiraju započeti u narednom periodu. Radi se, prije svega, o sahat-kuli za koju je potpisan protokol i čija bi izgradnja trebala početi ove godine.

Razgovarano je i o projektu izgradnje Arnaudija džamije u Rogatici kada se steknu tehnički uvjeti za to. Kako je istaknuto, projekat je gotov i čeka se građevinska dozvola kako bi se moglo početi sa izgradnjom.

Na sastanku je bilo govora i o brojnim drugim projketima koje dvije vakufske direkcije planiraju raditi i realizirati u narednom periodu, a jedna od takvih projekata je i restauracija Fethije džamije u Bihaću.

Direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović je na kraju zahvalio generalnom direktoru Sinan Aksu na pomoći koju Generalna direkcija vakufa Republike Turske pruža Islamskoj zajednici u BiH i Vakufskoj direkciji u razvoju i unapređenju vakufske imovine.

Preuzeto sa preporod.info