Nakon tribine i otvaranja izložbe IIN Preporod u atriju Medžlisa IZ-e Tešanj 15.10.2021. , Mevluda Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ-e u BiH u džematu Vukovo 16.10.2021., Medžlis IZ-e Tešanj posjetio je i direktor  Vakufske direkcije Sarajevo dr. Senaid-ef. Zajimović.   Tom prilikom dr. Zajimović je u džematu Jevadžije bio uvodničar na tribini održanoj 16.10.2021. poslije akšam-namaza, a u okviru manifestacije:  “ Salavat ti donosimo ja Resulallah” kojom se na području Medžlisa IZ-e Tešanj obilježava mjesec mevluda.

U nedjelju, 17.10.2021.godine dr. Zajimović je pogledao izložbu Preporoda “„Enciklopedija našeg identiteta: Tešanj na stranicama Preporoda “ postavjenu u u atriju Medžlisa IZ-e Tešanj, a potom u društvu glavnog imama Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad-ef. Omerbašića, posjetio gradilište na restauraciji Čarši-džamije i munare gdje ga je glavni imam upoznao sa dosadašnjim izvedenim radovima (temelji i ćup munare, stubovi i nosiva konstrukcija krova na sofama),  radovima u toku (nastavak zidanja munare i zamjena krova džamije) i preostalim planiranim radovima (unutrašnja restauracija i oslikavanje kupole).

Podsjećamo da je 12. decembra 2017. godine munara Gazi Ferhad-begove džamije srušena usred jakog udara vjetra i prilikom pada oštetila džamijsku sofu i jedan dućan u privatnom vlasništvu koji se nalazio neposredno uz džamiju.
Nakon čega se Medžlis Islamske zajednice Tešanj obratio Vakufskoj direkciji za pomoć u realizaciji projekta restauracije  kompleksa Ferhad-begove džamije u Tešnju, po osnovu čega su Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH i Generalna direkcija vakufa Republike Turske 21. aprila 2018. godine potpisali Protokol o rekonstrukciji kompleksa Ferhad-begove džamije.

Svi radovi se izvode po projektu i pod nadzorom Federalnog Zavoda za zaštitu spomenika (džamija nulti spomenik kulture), a radovi na restauraciji su počeli 10. juna 2021. godine nakon prinesenog kurbana i proučene dove, koju je proučio muftija  zenički hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević.