Krajem aprila 2017. godine svečano je položen kamen temeljac za izgradnju džamije Arnaudije, do tada jedine neobnovljene banjalučke džamije. Arnaudija je danas nikada ljepša, izgrađena i uljepšana, a uskoro će biti otvorena i za vjernike.

Od banjalučke Ferhadije do Arnaudije je tek nekoliko koraka, jednom banjalučkom ulicom, a napravljena je davne 1594/1595. godine. Arnaudiju je sagradio Hasan defterdar, ministar finansija tadašnjeg Bosanskog pašaluka i to u vrijeme stolovanja Ferhad-paše, čiji je bio prijatelj i potpisnik vakufname. Arnaudija je bila jedna od najljepših džamija u Banjoj Luci (od ukupno 15), a kao i Ferhadija je minirana, 7. maja 1993. godine, a njeni ostaci su odvezeni na smetljišta i deponiju.

Još nikada nije procesuirano ko je direktno odgovoran za rušenje Arnaudije, ali je izvjesno da je riječ o nekoj od srpskih paravojnih formacija.

Ponovna izgradnja džamije je počela s idejom još 2015. godine kada su Vakufska direkcija IZ u BiH i Muftijstvo banjalučko te Medžlis IZ Banja Luka pokrenuli aktivnosti, a Generalna direkcija vakufa Republike Turske je prihvatila projektnu dokumentaciju i krajem 2016. godine potpisan je Protokol o ponovnoj izgradnji Arnaudije, još jedne banjalučke ljepotice.

Arnaudija je proteklih godina zidana iz temelja, a izgradnjom minareta završeni su vanjski radovi te se prešlo na unutrašnje uređenje džamije. Svi iskoristvii materijali koji su pronađeni su ugrađeni u graditeljsku cjelinu novoizgrađene džamije te se ističu s historijskim zapisima na svojim kamenim pločama.

Proteklih mjeseci završena je i izgradnja mimbera te kaligrafija na zidovima dok su u toku završni radovi na uređenju dvorišta džamije, abdesthane i uljepšavanja džamije za svečano otvorenje koje bi trebalo uskoro biti upriličeno

Otvorenjem Arnaudije, sve džamije koje su srušene u Banjoj Luci bit će i zvanično izgrađene, obnovljene i otvorene.

"Šesnaest munara, šesnaest simbola ponovo je tu. Šesnaest mjesta u kojima će se ponovo činiti sedžda Uzvišenom Gospodaru. Ponosni smo što obnavljamo džamije koje su imale posebne vrijednosti za bosanskohercegovačko društvo", ranije je za agenciju FENA izjavio direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović.

Arnaudija je 2003. godine proglašena nacionalnim spomenikom BiH i to kao mjesto i ostaci graditeljske cjeline Arnaudije džamije.

Preuzeto sa klix.ba