Jedna od četiri Ferhadija džamije u Bosni i Hercegovini se nalazi u Tešnju. Nazivaju je još i Čarši džamija, a njen graditelj je najznačajnija ličnost za rani razvitak Tešnja Gazi Ferhad-beg.

Ferhad-begova džamija u Tešnju je sagrađena između 1555. i 1558. godine. Njen graditelj je bio Ferhad-beg, a po pisanim podacima, on je bio bliži rođak sultana Sulejmana Veličanstvenog, a po nekim dokumentima je i sin njegove sestre. Nejasno je odakle Ferhad-beg u Tešnju, a ono što se zna je da je upravo on urbanizirao Tešanj. Sagradio je medresu koja je sa kraćim prekidima radila sve do 1946. godine. Ostavio je 32 dućana kao vakuf iz čijih prihoda se džamija izdržavala.

Dvanaestog decembra 2017. godine munara Gazi Ferhad-begove džamije srušena je usred jakog udara vjetra i prilikom pada oštetila je džamijsku sofu i jedan dućan u privatnom vlasništvu koji se nalazio neposredno uz džamiju.

Medžlis Islamske zajednice Tešanj se obratio Vakufskoj direkciji za pomoć. Direkcija je putem svog partnera VGM obezbijedila potrebna sredstva za projekat restauracije Čaršijske džamije i ponovnu izgradnju munare, kao i rekonstrukciju objekta “Kahva”i poslovnog prostora u haremu džamije.

Nakon izvršenih istražnih radova na džamiji i munari od strane Federalnog zavoda za zaštitu kulturno-historjskih spomenika i drugih nadležnih subjekata, izrađena je potrebna dokumentacija i pribavljene saglasnosti. U avgustu 2018. godin Protokol su potpisali predstavnici Generalne direkcije vakufa Republike Turske, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH hafiz dr. Senaid Zaimović, izvođača radova (firma SamaBursa Yapi ins.tic.Itd.sti) i predsjednik medžlisa Islamske zajednice Tešanj.

Dana 10.12.2019.godine svečano je otvoren objekat '' Kahva '' i time okončana prva faza restauracije vakufskog kompleksa Gazi Ferhad begove džamije koja se realizuje uz pomoć Generalne direkcije vakufa Republike Turske.

Svečanosti su prisustvovali reisu-l-ulema u BiH Husein ef.Kavazović, zamjenik direktora Generalne direkcije vakufa Republike Turske Rifat Turker, direktor odjela za izgradnju i rekonstrukciju g.din Suat Faruk Giray, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH g.din Senaid Zajimović i brojne druge zvanice.

Prema usvojenoj dinamici slijedi restauracija objekata ''Dućani''. Grubi građevinsko zanatski radovi na objektima su završeni i trenutno se čeka završetak izrade drvenih elemenata koji se nalaze u radioničkoj pripremi. Prema ranijem dogovoru tehničku dokumentaciju, detalje i radioničke nacrte svih drvenih elemenata objekata je pripremio i dostavio nadzorni tim podizvođaču radova ''Stolarija Mujkan'' (vl.Edis Mujkanović) koji je angažovan od strane glavnog izvođača radova SamaBursa Turska.

Nadzorni tim je izvršio analizu stanja postojećih drvenih masivnih hrastovih stubova trijema džamije i u prilogu je dostavljeno stručno mišljenje i tehničko riješenje za njihovu sanaciju. Vizuelnim pregledom istih konstruktivnih elemenata može se zaključiti da su zadovoljavajuće kvalitete. Vidljive pukotine su paralelne sa vlaknima, posljedica su temperaturnih uticaja i prirodnog isušivanja materijala ne narušavaju stabilnost objekta i mogu se sanirati. Alternativna rješenja i zamjena ovih stubova sa lameliranim elementima nije prihvatljiva, a važno je napomenuti da bi nova masivna građa reagovala na isti način i u narednom periodu takođe ispucala. Definisanje stanja ostalih konstruktivnih drvenih elemenata trijema će se moći obaviti tek nakon odkrivanja istog. Pretpostavlja se da će se većina postojećih drvenih greda moći ponovo upotrijebiti. Prilikom njihove demontaže potrebno je uraditi zapisnik o stanju svake grede i njenu fotodokumentaciju.

Dana 24.09.2020.godine stručno tehnički nadzorni tim je izvršio kontrolni pregled stanja radova na restauraciji kompleksa Ferhad begove džamije u Tešnju.

Objekat ''Abdesthane'' koji se nalazi u krugu džamije i harema, je ranije urađen sredstvima MIZ-a Tešanj.

Oštećeni dio krova i trijema džamije te minaret džamije nisu ni početi sa sanacijom. MIZ Tešanj je obezbjedio potrebnu tehničku dokumentaciju i dostavio je nadležnim organima na uvid i saglasnost. Dana 28.09.2020. godine je održan sastanak predstavnika Zavoda za zaštitu spomenika FMSiK i projektanata, izvršena je analiza primjedbi i dogovoreno odklanjanje istih u što kraćem vremenu. Zbog toga je projektna dokumentacija, konstruktivna faza, vraćena projektantu na dopunu i korekciju nacrta te definisanje svih neophodnih koraka u procesu sanacije. Završetak korekcije tehničke dokumentacije je završen. Do dobivanja potrebnih saglasnosti se džamija ne smije otkrivati i izlagati unutrašnjost nepovoljnim uticajima atmosferilija.

Restauracija objekata ''Dućani'' je u završnoj fazi, procjena stepena gotovosti ovih objekata je cca 90 %.

Obavezu realizacije izrade projekta oslikavanja je preuzeo glavni izvođač Sama Insat Bursa Turska uz saradnju sa Nadzornim timom. Projekat oslikavanja unutrašnjosti džamije će se uraditi na osnovu postojećih tragova i originalnih kaligrafija i ornamentike. Za isti posao će biti angažovani turski i bosanki stručnjaci iz tih oblasti.