Općina je sporno vlasništvo stekla na osnovu nacionalizacije, pa je prodaja ovih poslovnih prostora suprotna odredbama iz člana 16. Zakona o prometu nekretnina, tvrde u IZ-u.

Vijećnici Općinskog vijeća sarajevskog Starog Grada u utorak su, više od dvotrećinske većine, izglasali prodaju sedam poslovnih prostora koje je Općina stekla na osnovu nacionalizacije. Zbog te odluke, Gazi Husrev-begov vakuf će, najvjerovatnije, tvrdi v.d. direktor Vakufske direkcije IZ-a hfz. mr. Senaid Zajimović, podnijeti tužbu protiv Općine a, sve su prilike, i protiv pravobraniteljice Općine koja je, obrazlaže Zajimović, pogrešnim tumačenjem zakona navela vijećnike na takvo glasanje.

„Toliko sam razočaran da ja više ne znam šta da mislim", kazao nam je danas prof. dr. Rizah Avdić, predsjedavajući Općinskog vijeća, napominjući da su 23, ili 24 vijećnika glasala za prodaju, a šestero, pa i on, bilo je suzdržano. (!!!)

Razočarani Avdić

„Zašto nisam glasao protiv? Opet bi se svelo na isto... Kažem vam, to što se desilo sve mi je neshvatljivo", ističe Avdić.

„Na nekoliko prostora ima mukata i IZ, odnosno Vakufska direkcija polaže pravo na tim nekretninama i sada", tvrdi mr. Zajimović, objašnjavajući šta je mukata.

Oslobođenje, 31.03.2011.