Rubinići teritorijalno pripadaju opštini Han Pijesak, tačnije njenom zapadnom kraju, jer nekih 2 km je entitetska linija razgraničenja s Federacijom BiH na koju se naslanja Olovo s kojim stanovništvo Rubinića ima jake socijalne, ekonomske i kulturne veze. O vjerskom životu brine se Medžlis Vlasenica.

Posjetili smo džemat Rubiniće povodom gradnje džamije u ovom mjestu, prve nakon 150 godina.

Naime, posljednja napravljena u okruženju jeste u džematu Nevačka koja je napravljena oko 1873. godine, srušena u agresiji na Bosnu i Hercegovinu i renovirana 2019. godine.

Ideja je potekla od Edina Doljančića koji vodi porijeklo iz Rubinića i koji smatra da će izgradnja džamije revitalizirati cjelokupan prostor i pokrenuti niz infrastrukturnih projekata u smislu poboljšanja putne infrastrukture, kultivisanja obradivih površina, ožiljavanje turističkih i rekreativnih sadržaja i ostalo što može biti ekonomska samoodrživost lokalnog stanovništva.

- Nakon sto sam ideju prezentirao Avdi Glasiću, koji je inače rođen u Rubinićima, a živi i radi 30-ak zadnjih godina u Njemačkoj, on je ideju operacionalizirao tako sto je predložio Inicijativni odbor i krenuo u sakupljanje sredstava na prostor Zapadne Evrope. Za kratko vrijeme Avdo je uspio animirati rubinsku i općenito bh. dijasporu i sakuplieni su prvi novčani iznosi za početak gradnje objekta. To je bio značajan podstrek za otpočinjanje aktivnosti. Također, Avdo Glasić je uspio okupiti priličan broj prijatelja ovog projekta koji su uvakufili svoju stručnost i poklonili je narodu Rubinića i projektu džamije. Tako je dr. Bernes Alihodžić uvakufio prvobitno idejno rješenje Rubinske džamije, a inženjer Enes Begović je također dao stručan doprinos. Kasnije je projekat doživio određene građevinske korekcije pri čemu je neizmjeran doprinos inženjera Erzada Mikića, koji je rukovodo statičkim dijelom projekta te arhitekte Aldina Ožegović koji će finalizirati sve prethodne prijedloge i okončati projektni prijedlog. Od same ideje kroz nekih 6 mjeseci realizirane su ključne aktivnosti koje su predispozicija za gradnju objekta. Porodica Muharema Šegića je uvakufila zemlju, oko 7 dunuma, formiran je Građevinski odbor sa Saidom Doljančićem na čelu, Mustafom Šegićem brigadirom, šefom radne jedinice i blagajnikom, Fikretom Klisom, iskusnim VKV majstorom, Nihadom Mandom radnikom s bogatim iskustvom u drvnoj industriji i efendijom Pašagom Đelmićem. U radnoj jedinici su još i Damir Doljančić, Safet Glasić i Nedžad Glasić. Pristan je bio i jedan broj volontera, donatora u hrani za radnike itd. Ko je htio pomoći našao je načina da to uradi i zahvalni smo na svakom trudu i naporu bez obzira o obimu pomoći koji nam je pružen. Ustupljen je transacijski račun MIZ Vlasenica na koji se vrše novčane uplate kao pomoć za izgradnju džamije. U tom kontekstu jako je važno, ovom prilikom, zahvaliti se svim vakifima i donatorima na učešću u izgradnji ovog hajrata. Imamo vakife koji će dobiti vakufname IZ u BiH, kako iz inostranstva tako i u BiH, a to znači da su odvojili značajne iznose i donirali za gradnju - kazao je Doljančić i istakao da su imali i donatora nemuslimana.

Radi se o komšijama pravoslavcima koji su čuli da se gradi vjerski objekat. Došli su i pružili verbalnu podršku i dali novčani prilog gradnji džamije, što dodatno raduje sve stanovnike jer ta činjenica pored praktične vrijednosti ima i simboliku u smislu očuvanja institucije komšiluka, posebno jer se radi o krajevima koji su multikonfesionalni.

Najveća građevinska investicija u ovom selu

S pravom se može kazati da je ovo najveća građevinska investicija u ovom selu u njegovoj povijesti od nekih 300 godina. Ova džamija će biti mjesto spajanja, okupljanja te duhovne i kulturne nadgradnje, a prema riječima mještana buduća je džamija ne samo njihova već svih vakifa i onih koji žele posjetiti ovo mjesto, jer posjetioci će, pored predivnih pejzaža i uživanja u prirodi, uskoro moći koristiti i izletište Dobrovoda uz izvor vode koja je slična kvaliteti poznate vode Prolom.

Prema prospektu Udruženja povratnika i održivog razvoja Rubinići ovo mjesto je vazdužna banja, smještena na 1100 metara nadmorske visine, okružena crnogoričnom šumom i raznolikim zimzelenim drvećem. Rubinići nude mnoštvo planinskih staza kako za rekreativce tako i za planinare koji mogu posjetiti: Vis, Žitnu Hrpu, Klanac, Greben itd.

Stoga, mještani su pozvali sve zainteresirane da posjete ovo mjesto, a mi pozivamo na pomoć u izgradnji ove džamije putem direktne uplate blagajniku u Rubinićima ili uplata na bankovni račun: Medžlis Islamske zajednice Vlasenica broj: 5620038177263017 kod NLB banke. Svrha uplate: Donacija za izgradnju mesdžida u Rubinićima, JIB Medžlisa 440499458009.

(Cijeli tekst u novom broju Preporoda od 1. novembra)

Preuzeto sa preporod.info