Muslimani Osijeka uskoro kreću u izgradnju Islamskog centra koji će dodatno ukrasiti ovaj hrvatski grad, ali i uveliko olakšati i unaprijediti vjerski život muslimana. Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Osijek sa sjedištem u Osijeku pokriva područje dvije županije, Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske. Na ovom području živi između dvije i tri hiljade muslimana.

- Unutar zajednice koja organizirano djeluje od 1927. godine održavaju se sve redovne aktivnosti vjerskog života, ili kako se kaže, od akike do dženaze. Na sedmičnoj razini, naravno, najveće okupljanje je džuma-namaz kojem, i u trenutno poprilično ograničavajućim uvjetima, prisustvuje 50-ak muškaraca, a tokom školske godine organizira se i mektepska nastava, od temeljne vjerske pouke, učenja sufare i Kur'ana i tako dalje. Osim redovnih i uobičajenih vjerskih aktivnosti trudimo se ponuditi dodatne elemente koji bi bili od koristi za šire društvo, poput konverzacijskih kurseva arapskog jezika koji su otvoreni za svakoga, pa smo tako pred samu pandemiju imali kurs kojeg je pohađalo dvadesetak polaznica i polaznika, od kojih je velika većina bila nemuslimana - kaže za Preporod.info Senad-ef. Hevešević, glavni imam MIZ Osijek.

On ističe da je centralna tačka vjerskog života muslimana ovog kraja mesdžid koji se nalazi u Osijeku. Taj mesdžid se tu nalazi od 1978. godine i mandata tadašnjeg imama Salih-ef. Smajlovića. Ipak, mogli bi reći, kaže Hevešević, da je trenutni prostor dao svoje.

- Izrazito smo ograničeni po pitanju parkirališta i ostalim unutrašnjim kapacitetima. Prostor nije baš reprezentativan za brojne kontakte s političkim, kulturnim i međureligijskim predstavnicima, a upravo takvi susreti su izrazito važni u multinacionalnoj i multireligijskoj sredini kao što je Osijek. Naravno, mi smo zadovoljni što zajednica živi, radi i djeluje, pa makar i u ovim prostorima koji imaju svoje mahane, ali trudimo se gledati korak unaprijed - govori glavni imam Hevešević.

Multifunkcionalni centar

Pored opisanog infrastrukturnog izazova, saznajemo da, generalno gledano, muslimanke i muslimani Osijeka i šireg područja imaju mogućnosti i prostora živjeti svoju vjeru u onom intenzitetu koji sami odaberu.

- Za svakodnevno djelovanje džemata najveći je izazov poprilična disperzija pripadnika zajednice na području kojeg pokrivamo, a što onemogućava svakodnevne susrete, kako je to uobičajeno u, recimo, džematima u Bosni i Hercegovini. Naravno, muslimanke i muslimani imaju specifične izazove na područjima gdje su izrazita manjina, pa ta pitanja pokrivaju spektar od nabavljanja halal mesa i drugih proizvoda pa do sklapanja brakova za naše mlade. Trudimo se biti od pomoći našim pripadnicima kroz sve ove, pa i brojne druge izazove, a nadam se da u dobroj mjeri to i uspijevamo, jer uvijek je Islamska zajednica prva adresa u koju ljudi osjećaju povjerenje - ističe Hevešević.

Islamski centar koji će se graditi potreba je muslimana ovog grada. On će imati ulogu kulturno-obrazovnog centra Islamske zajednice u Osijeku. To bi značilo da će unutar svojih prostora nuditi brojne sadržaje.

Hevešević ističe da je temelj i glavni dio budućeg Islamskog centra prostor mesdžida koji će nuditi vrlo kvalitetan prostor za vjerski život i muškaraca i žena, zatim je tu restoranski dio gdje će se moći probati tradicionalna kuhinja različitih nacionalnosti koji čine ovu zajednicu, kao i multufuncionalna dvorana za različite vrste obrazovnih, kulturnih i drugih sadržaja. Posebnu atrakciju i ugodno mjesto za druženje, govori Hevešević, nudit će svojevrsni unutarnji harem koji će, u formi trga, spajati sve elemente koji će činiti ovaj centar i upravo će taj unutarnji harem biti srž onoga što želimo da ovaj centar postane, a to je mjesto susreta za sve.

- Islamski centar bi omogućio vjernicama i vjernicima da u punini oblikuju svoju vjersku praksu na način kako priliči kontekstu u kojem se nalazimo. Kao mjesto susreta, uz temeljne obredne prakse, budući centar omogućava kulturne susrete, umjetničke izložbe, obrazovne sadržaje za veće kapacitete, kao i brojne dijaloške susrete između različitih religija i nacija. Osijek je, geografski gledano, centar između Zagreba, Sarajeva, Budimpešte i Beograda. Imajući na umu ovu realnost, pripremamo se za aktivnosti budućeg centra - naglašava glavni imam Hevešević.

Bit će na ponos svih stanovnika

On kaže da dugogodišnja tradicija rada i djelovanja Islamske zajednice u Osijeku kao drugog najstarijeg džemata u Hrvatskoj, kao i brojne muslimanke i muslimani koji su dali svoj doprinos razvoju ovog područja, obavezuju da se razmišlja o sljedećem infrastrukturnom koraku, da bi mogli ponuditi sebi, Gradu Osijeku i državi reprezentativan objekt, na ponos svim Osječankama i Osječanima, ali i šire.

Uvjeren sam, naglašava Hevešević, da će se izgradnjom centra proširiti sentiment koji su sa mnom već podijelili brojni ljudi, nemuslimani i muslimani, o tome kako je budući centar zaista prekrasan.

Prvobitni projekat podrazumijevao je da će Centar biti većih dimenzija. I po sadašnjem planu, Islamski centar će zadovoljavati sve potrebe muslimana Osijeka. Koštat će oko dva miliona eura.

- Odlučili smo pristupiti smanjenju prvobitnog projekta iz više razloga, a ponajviše smo imali na umu želju da budemo odgovorni i da budući centar bude održiv za naš džemat. Smanjenjem projekta ni po čemu nije umanjena njegova arhitektonska vrijednost jer je vizura ostala ista, ali smo određenim zahvatima umanjili cijenu njegove izgradnje, kao i cijenu kasnijeg održavanja - kaže na kraju glavni imam Hevešević.

Preuzeto sa preporod.info