Nova gradska ‘’Vali Recep Yazicioglu’’ džamija u Maglaju, Maglaj, petak: 11. Ša’bana, 1436. Godine po Hidžri / 29. Maja, 2015. godine po Miladu

Hvala Allahu subhanehu we te'ala, zahvalom dostojne samo Njemu, Gospodaru svjetova, Stvoritelju Nebesa i Zemlje i Dobročinitelju, Neizmjernome!

Neka su blagoslovi, salavati i selami na našeg Poslanika Islama, 'alejhisselam, na njegovu časnu porodicu, ashabe i sve šehide Islama!

Draga braćo u Islamu,

Upravo u danima odražavanja 5. Manifestacije ‘’Dani vakufa u Bosni i Hercegovini’’(15-29. Maja, tekuće godine), koju organizira Islamska zajednica u BiH, putem Vakufske direkcije Sarajevo, Medžlis Maglaj doživljava nova poniženja oko najnovijeg pokušaja, ponovnoga otimanja već nacionalizirane imovine Islamske zajednice od strane nadležnih predstavnika lokalne vlasti, unatoč našoj borbi svim dozvoljenim pravnim sredstvima da se to spriječi i ne dogodi sramota i ponovno ponižavanje digniteta Islamske zajednice, svetosti vakufa i dostojanstva muslimana.

Očito je da lokalna vlast primjenjuje '’silu i zakon džungle-jačega’', na koji ne možemo ni po koju cijenu pristati. Primjena ‘’sile i zakona džungle-jačega’’ onemogućuje legalan povrat i drugih oduzetih vakufskih dobara, koji za nas imaju izniman značaj. Zbog toga s pravom smo duboko razočarani ponašanjem kompletne lokalne vlasti i administracije i ogorčeni na njihovu oholost, strahujući da bi se ‘’sila i zakon džungle-jačega’' mogli primjenjivati i u drugim predmetima povrata naše vakufske imovine, koja će biti predmet buduće naturalne restitucije.

إِنَّ ٱللَّهَ يَأۡمُرُ بِٱلۡعَدۡلِ وَٱلۡإِحۡسَـٰنِ

Kur'an poziva na pravdu i dobročinstvo: „Allah zahtijeva da se svačije pravo poštuje, dobro čini“ (Al-Nahl: 90), Mi muslimani Maglaja evo petu godinu svjedočimo neviđenom pravnom nasilju i namjernom odugovlačenju postupka instruiranih poslušnika, službenika Službe za urbanizam, geodetsko i imovinsko-upravne poslove Općine Maglaj i neoprostivom poniženju. Pravno je nedopustivo da organi lokalne vlasti u Maglaju po četrvrti put odbijaju i ne žele postupiti po rješenjima drugostepenoga organa, koji izričito naređuje primjenu važećih zakonskih propisa i vraćanje vakufu njemu otete i oduzete imovine.
Medžlis Maglaj teško je pogođen ovom najnovijom nepravdom koja se čini opstrukcijom i pokušajem ponovnoga otimanja jednom otete vakufske imovine. Na neistini i nepravdi se ne može graditi zdravo društvo i jaka zajednica. Lokalna zajednica i vlast, koji svoju održivost i razvoj grade na neistini i nepravdi neće vječno trajati. Islamska zajednica je putem svoga vakufa neprestano promicala socijalnu osjetljivost, pomažući slabe i nejake, potrebite i ugrožene, što je bez sumnje Medžlis Maglaj potvrdio tokom proslogodišnjih majskih poplava i klizišta, a i danas.

Nepravdu koja se čini prema oduzetoj vakufskoj imovini i silu, koju provodi lokalna vlast sa svojom administracijom, nikada nećemo prihvatiti, niti zaboraviti, niti oprostiti. Još jače i snažnije ćemo zahtijevati ne privilegije, već jednako zagarantirana prava na provrat i na upravljanje vakufskom imovinom. U slučaju Medžlisa Maglaj, radi o ponovnom otimanju i klasičnoj prevari i namjeri ne vraćanja nacionalizirane vakufske imovine i to: Šehitluci ‘’Podborik’’ Krčevina površine 64.413. m2 i Vrhpolje površine 6.221 m2, bivše skladište ‘’22 Decembra’ ili ’Gradine’ kod stadiona, koje nakon oduzimanja nikada nisu privedene ‘’krajnjoj namjeni’’.

Vakuf Vrhpolje je oduzeto rješenjem Skupštine Opštine Maglaj broj: 01-023-106/79. od:20.09.1979.godine na ime izgradnje servisa za remontovanje i pregled putničkih vozila. Vakuf Krčevine Šehitluci ‘’Podborik’’ je oduzet rješenjem Skupštine Opštine Maglaj broj: 01-023-54/90 od: 11.04.1990. godine, na ime formiranja gradskog groblja. Odrebama člana 96. Zakona o građevinskom zemljištu Federacije BiH (Službene Novine Fedracije BiH broj: 25/03) , ‘’…po sili zakona prestaje državno vlasništvo na građevinskom zemljištu, koje nije privedeno namjeni…’’

Draga braćo,
Zakonska odredba je jasna i nedvosmislena. Pitam sve nas je li oduzeta vakufska imovina ikada  privedena krajnjoj namjeni? Gdje je danas gradsko groblje? Gdje je danas servis i tehnički pregled putničkih vozila? Zbog toga mi nikada nećemo i ne smijemo šutiti i pognuti glavu. Nepravda i prevara nikada i nikome nisu donijeti dobro i sreću. Svim dozvoljenim pravnim sredstvima borit ćemo se za povrat otetoga vakufa i spriječiti njegovo ponovno otimanje i pokušaje legalizacije.

Jadno  je da predstavnici organa lokalne vlasti u Maglaju na bahat i veoma drzak način uporno diskriminiraju i konstantno ignorišu glas Medžlisa, naših čestitih vjernika i plemenitih članova Islamske zajednice, kao odanih patriota i savjesnih građana, koji su im povjerili emanet vlasti svojim glasom, kada je u pitanju odnos prema Islamskoj zajednici a posebno povratu vakufske imovine. Ovakav oblik omalovažavanja Medžlisa od strane lokalne vlasti i svetosti vakufa upućuje na kršenje Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, definiranih u protokolu 1. čl. 1: „Pravo na slobodno i ničim ometeno uživanje i korištenje svoje imovine."

Islamska zajednica je neodvojivi dio Bošnjačkoga naroda kojem vjerno služi, na putu očuvanja duhovnoga identiteta, domovine, nacionalnoga bića i kulturne baštine i nije neko strano tijelo, kojem se treba dati nešto što joj ne pripada i što ne zaslužuje. Mežlis Islamske zajednice u Maglaju djeluje i radi vjekovima i danas služi na putu općega dobra za sve ljude naše lokalne zajednice i svoju vakufsku imovinu u punom kapacitetu želi staviti u funkciju duhovnoga odgoja čovjeka, koji će biti politički odgovoran i društveno koristan. Od Džabira, radijallahu ‘anhu, se prenosi da je Poslanik, Islama, a.s., rekao: ''Najbolji čovjek je onaj koji najviše koristi ljudima.''

Zbog toga, briga oko očuvanja vakufa i povrata nepravedno oduzete vakufske imovine za cijelu Islamsku zajednicu i Medžlis u Maglaju je neupitna stvar oko koje nema pogodbe. Svaka zdrava i odgovorna, politička i civilna vlast, teži blagostanju svojih građana.

Na tome putu očekujemo da i lokalna politička i civilna vlast konačno shvati ozbiljnost trenutka za povrat nepravedno oduzete vakufske imovine, a ne pokušava legalizirati oteto, kako bi svojim programom i radom građanima i Islamskoj zajednici otvorili vrata nade i obradovali sve ljude dobre volje konačnim ispunjenjem svojih datih obećanja.

Medžlis Maglaj poziva i zahtijeva od Općinskog načelnika, Općinskog vijeća, svih nadležnih Službi Općine, organa političke i civilne vlasti u Maglaju da spriječe ponovno otimanje i legalizaciju bespravno oduzete vakufske imovine, vrate je izvornom vlasniku i time zaštite temeljno ljudsko pravo na imovinu kao demokratska vlast.

Allahu, Svemoćni, oprosti nam grijehe, primi naša pokajanja i molitve, zaštiti naše vakufe!
Allahu, Svemilosni sačuvaj nas od nas, podari nam jedinstvo u vjeri i zajedništvo u namjeri!
Allahu, Uzvišeni nepravdu zamijeni pravdom, poniženje uspjehom a strah sigurnošću!  Amin!

h. Izudin ef. M. KRUŠKO, s.r.
Glavni maglajski imam