Na poziv Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ), direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Senaid Zajimović od 10. do 13. novembra 2023. godine posjetio je džemate Kamp-Lintfort, Castrop-Rauxel, Velbert i Dortmund,.

Također, tokom boravka u Njemačkoj posjetio je i gradilište Islamskog centra u Essenu u kojem dugo godina službuje Džemal-ef. Hasandić, naveli su iz vakufske direkcije.

Sva četiri džemata koja je posjetio direktor Zajimović pored džamijskih prostorija posjeduju brojne vakufske objekte poput stanova iz kojih se finansiraju određene vjerske aktivnosti i režije, do drugih edukativnih, administrativnih, karitativnih i ugostiteljskih prostorija.

Bošnjaci u Njemačkoj su uspostavili isti koncept koji je prije 500 godina bio prisutan na prostorima Bosne i Hercegovine kada su Osmanlije uz džamijske gradili i infrastrukturalne objekte koji su bili izraz potrebe tadašnje mahale, džemata, kasabe.

Princip "sve na jednom mjestu" pokazao se veoma učinkovitim i svrsishodnim posebno u zemljama Zapadne Evrope, u kojima Bošnjaci, rijetko osim islamskih centara i džamija imaju neke druge centre u kojima se mogu okupljati.

Oni su oživjeli osnovnu funkciju džamije kao objekta u kome se odvijaju sve društvene aktivnosti. Većina ovih džemata osnovana je još prije 40 godina zbog čega ovih mjeseci obilježavaju četrdesetogodišnjice njihovog osnivanja.

Posebno treba istaknuti ulogu dugogodišnjih imama poput Mustafa-ef Klance, Omer-ef. Sarajlića, Nedžad-ef. Bečića, Džemal-ef. Hasandića i Asim-ef. Babića, kojeg je zbog odlaska u penziju naslijedio mladi i perspektivni Kenan-ef. Smailagić, u uspostavljanju, održavanju i pravilnom usmjeravanju njihovih džemata , čemu je vezivanje za matičnu Zajednicu u Bosni i Hercegovini u svakom pogledu osnovni standard i kriterij djelovanja džemata.

Osim toga, ovi vrijedni imami, koji će za nekoliko godina biti penzioneri, zadužili su Zajednicu svojim predanim i posvećenim radom u širenju misije islama, čuvanju tradicije i njegovanju patriotizma. Svi oni iza sebe ostavljaju generacije odgojenih džematlija, obučenih i spremnih da aktivno učestvuju u vođenju džemata. Također, iza sebe ostavljaju svu potrebnu infrastrukturu koja džemate čini stabilnim u materijalnom smislu. Možda Mustafa-ef. Klanco nije ni svjestan šta njegova uzdignuta munara znači u evropskom gradu, ali će generacije muslimana kojima će ona biti svjetionik, sjećati se plemenite generacije muslimana koji sagradiše munaru i proniješe kulturu islama u srcu multietničke Evrope koja im je to omogućila i prihvatila ih kao svoje građane.

Imama kao što su ova trojica ima širom Njemačke koji svi zajedno zaslužuju pohvale i priznanja Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za sve ono što su oni uradili i doprinijeli svom narodu i svojoj Zajednici.

Centralni događaj zbog čega je direktor Zajimović posjetio džemate u Njemačkoj bio je godišnji mevlud u džematu Dortmund, u kojem imamsku dužnost već 30 godina obavlja Omer-ef. Sarajlić.

Džemat Dortmund ima oko 400 članova. Nakon proučenog mevluda u lijepoj atmosferi direktor Zajimović je velikom broju prisutnih džematlija prenio selame vrhovnog poglavara Islamske zajednice u BiH dr. Husein-ef. Kavazovića, zahvalio na dobroj organizaciji džemata, velikoj prisutnosti džematlija na namazima, materijalnom doprinosu džemata, očuvanju vjere i tradicije kao i angažiranosti džematlija u funkcionisanju džemata.

Pozvao je prisutne džematlije da i dalje budu uz svoju Zajednicu, da ljubomorno čuvaju svoju vjeru i svoj nacionalni identitet, te da nikada ne odustaju od svoje domovine. Džematlije džemata Dortmund planiraju graditi veći objekat od postojećeg koji je također u njihovom vlasništvu, a zbog naraslih potreba džemata. Već su kupili 3000 kvadratnih metara zemljišta na kome planiraju graditi džamiju sa munarom i 18 vakufskih stanova.

Na kraju, dr. Zajimović je poručio da su Bošnjaci još jednom pokazali da su narod vrijedan svakog vida poštovanja.

- Kada su doselili u Njemačku sa sobom su u svojim srcima ponijeli i svoju džamiju, a onda kada su se stekli uvjeti, žrtvovali su svoje vrijeme i svoj novac i sagradili džamije u kojima će sedždu činiti svome Gospodaru i u kojima će se okupljati i zajednički rješavati svoje probleme. Primjetno je da su džemati kao i članstvo sve brojniji, kao što je primjetno da se iz dana u dan materijalno stanje naših džemata popravlja. Vakufi su sve brojniji i služe svojoj svrsi. Potrebno je u skorije vrijeme u saradnji sa našim džematima i krovnom zajednicom IZBNJ putem Vijeća muftija, u skladu sa Pravilima o uvakufljenju, provesti proceduru uvakufljenja kako bi vrijedni objekti, koje kupiše i sagradiše naše džematlije, zvanično i formalno dobili status vakufa IZBNJ - izjavio je direktor Zajimović.

Preuzeto sa preporod.info