U Frankfurtu je danas svečano potpisan ugovor o kupovini objekta u kojem će biti smješteno administrativno sjedište Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ).

Ugovor je u ime IZBNJ potpisao predsjednik Izvršnog odbora mr. Zenahir Mraković, a ovom svečanom događaju, jednom od najvažnijih za krovnu zajednicu Bošnjaka u Njemačkoj, prisustvovali su i ostali članovi Izvršnog odbora.

Zgrada se nalazi u Frankfurtu, centralnom evropskom komunikacijskom čvorištu i lahko je dostupna svim prijevoznim sredstvima. Raspolaže sa oko 550 metara kvadratnih prostora, od čega će dio biti preuređen za potrebe budućeg sjedišta Zajednice.

Za ovaj objekat i prateće troškove izdvojeno je dva miliona eura, objavila je IZBNJ.

Sredstva su osigurana iz namjenskih i tekućih rezervi Zajednice, dio sredstava je preuzeo Rijaset Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, dok su ostatak u vrlo kratkom vremenskom periodu osigurali džemati koji djeluju u okviru IZBNj, čime su još jednom pokazali svoju privrženost Zajednici, ali i opredjeljenost za institucionalno jačanje Zajednice i samih džemata.

Vlastite prostorije, koje će više odgovarati potrebama budućeg sjedišta IZBNJ, sigurno će doprinijeti boljoj i kvalitetnijoj usluzi krovne zajednice prema džematima.

- Ovo je za nas jedan poseban dan i za Islamsku zajednicu Bošnjaka u Njemačkoj važan historijski momenat koji smo svi zajedno dugo isčekivali. Drago mi je da nakon nepune tri decenije Zajednica kupovinom upravne zgrade stiče sigurno i stabilno tlo pod nogama koje je važan temelj za njen budući rad. Koristim priliku da zahvalim imamima, predsjednicima džemata, članovima Skupštine IZBNJ kao i mnogim članovima džematskih odbora, bez čije podrške ovo ne bismo mogli realizirati. Svi oni su pokazali izrazit entuzijazam i nesebično pomogli da danas možemo potpisati ugovor o kupovini - kazao je Mraković.

Sjedište Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj je inače do sada bila smješteno u iznajmljenim prostorima džemata, i to prvo u džematu Kamp-Lintfort, a kasnije u prostorijama džemata Wiesbaden.

- Od velikog je značaja da će naša zajednica u Njemačkoj konačno dobiti svoje administrativno sjedište i na taj način postati još bolje vidljiva u našoj državi i našem društvu. Čestitam pripadnicima IZBNJ i svima onima koji su dali doprinos da se ovaj projekat uspješno realizira - izjavio je predsjednik Skupštine IZBNJ Edin Atlagić ovom prilikom.

Dr. Halim-ef. Alibašić glavni imam IZBNJ kazao je da je izuzetno zadovoljan realizacijom ovoga vrlo važnog projekta, kao i kapacitetom koji sam objekat posjeduje.

- Svako institucionalno jačanje Zajednice je od presudne važnost za njenu budućnost i budućnost novih generacija koje ovdje odrastaju. Taj posao će se ovim činom uveliko moći bolje planirati i razvijati - kazao je efendija Alibašić.

Realizacija ovoga projekta u saradnji IZBNJ, džemata koji djeluju u njenom sastavu i Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini, na najbolji način je pokazala snagu i jačinu sistemskog i institucionalnog jedinstva Zajednice.

Preuzeto sa preporod.info