Obilježavanju Dana vakifa Medrese u Cazinu prisustvovali su uglednici iz religijskog, šireg društvenog i političkog života.

U Medresi „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“u Cazinu, 10. aprila svečano je obilježen Dan vakifa na datum Dana škole. U okviru posjete Muftijstvu bihaćkom svečanosti je prisustvovao i reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović u pratnji direktora Uprave za obrazovanje i nauku Rijaset IZ Dževada Hodžića. 

Program je upriličen u sportskoj dvorani Medrese u Cazinu, a uz reisul-ulemu prisustvovale su brojne druge zvanice iz religijskog, šireg društvenog i političkog života. Među njima hafiz Mehmed-ef. Kudić, muftija bihaćki, Hajrudin Hodžić, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, Dženan Handžić, direktor Medrese „Osman-ef. Redžović“u Velikom Čajnu, glavni imami i imami s područja Muftijstva bihaćkog, Hasan-ef. Makić, bivši muftija bihaćki, Nermin Ogrešević, gradonačelnik Cazina, Mustafa Ružnić, premijer Vlade Unsko-sanskog kantona, Šemsudin Dedić, federalni ministar, brojni vakifi i drugi.

Povezanost sudbina reisa Čauševića, Medrese i njenih vakifa

Program je otvoren učenjem Kur'ana, a potom se prisutnima obratio i direktor Medrese Zuhdija Handanović. U svome obraćanju podsjetio je na dugogodišnju historiju Medrese u Cazinu te put njene reaktivacije i izgradnje za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu i poslije. Između ostalog, posebno je naglasio ulogu vakifa pri tome.

„Medresa u Cazinu nosi ime po jednom od najvećih bosanskih alima, reisu Džemaludin-ef. Čauševiću. Rekao bih da je sudbina i Božija odredba povezala reisa Čauševića i Medresu u Cazinu, koji danas zajedno žive. Taj veliki muslimanski prosvjetitelj i reformator, koji je stalno zastupao puteve obnove muslimanskog vjerskog i društvenog života, živio je ispred svoga vremena“, podsjetio je Handanović na ličnost i djelo reisa Čauševića, te tome dodao da je sudbina medrese povezana i s njenim vakifima, koji je nesebično pomažu.

Pri tome, u svome govoru je istakao djelo vakifa Fikreta Makića koji je uvakufio 200.000,00 KM. Riječ je o novcu namijenjenom za kupovinu kuće u blizini Medrese, a služit će kao škola u kojoj će se izučavati Kur'an. „Hvala i vama mnogim vakifima koji ste u protekloj godini preko 100.000,00 KM uvakufili za našu medresu“, dodao je Handanović. Također, najavio je plan Medrese o tome da u saradnji s Medžlisom Cazin i Muftijstvom bihaćkim otvore dječiji vrtić u okviru Medrese.

Na kraju je podsjetio na trenutnu poziciju i važnost Medrese, broj učenika i profesora te naglasio pomoć koja im se pruža u okviru Islamske zajednice, ali i na nivou vlasti.

Trajna vrijednost djela u ime Boga

Muftija hfz. Mehmed-ef. Kudić u svome govoru je, prije svega, podsjetio na vrijednosti mjeseca ramazana u kojem se ljudi oplemenjuju. Potom se osvrnuo na ulogu vakifa.

„Zahvaljujući našim vakifima danas na području Krajine imamo dvije značajne obrazovne ustanove – Medresu u Cazinu i Islamski pedagoški fakultet u Bihaću, koji omogućavaju da se naša omladina obrazuje u okvirima islama i lijepog odgoja. Trajni vakuf, poštovani vakifi, koji ste uvakufili u izgradnju Medrese i svih pratećih objekata, danas svjedoči da samo ono što se u ime Boga učini ima trajnu vrijednost“, istakao je muftija hfz. Kudić.

Izrazio je zahvalnost vakifima, ali i posebnu zahvalnost uposlenicima Medrese.

Dobro generacija koje stasavaju na dobru vakufa

Skupu se obratio reisul-ulema Kavazović naglasivši značaj ovog događaja u kontekstu kojeg su živjeli i žive Krajišnici, koji su Medresu izgradili svojim sredstvima.

„Ovo je nešto impresivno. Nešto što u nama omogućava duboke emocije i potiče osjećaje ponosa. Mislim da se ovome rijetko može naći premca u svijetu. Stoga, obilježavanje godišnjice ove škole nije običan događaj. On je pouka i poruka. I nadam se da će preživjeti dugo“, riječi su reisul-uleme. Potom je podsjetio na odnos prema imetku kroz tradiciju Poslanika, a.s. Stoga je posebno poselamio prisutne vakife.

„Svi ćemo pred dragim Bogom morati odgovarati za pet pitanja. Među njima je i pitanje kako smo stekli svoju imovinu i u što smo je potrošili. Mnogi od nas će se mučiti s odgovorom. Postoje dvije vrste ljudi: oni posvećeni isključivo ovom svijetu i oni pogledom uprtim u ahiret. Ako čovjek hoće da zna kojoj skupini pripada, neka pogleda da li ga sretnim čini da daje ili da uzima. Što se vjernika tiče, njega obraduje svako dobro koje učini i rado izdvaja sredstva u svako dobro računajući da će za to imati nagradu kod Allaha. Naši vakifi su svoja sredstva uložili u nešto iznimno korisno, u nešto što će, ako Bog da, potrajati dugo. Zahvaljujući njima, svake godine iz ove škole izlaze nove generacije mladića i djevojaka lijepo odgojenih i obrazovanih, koji svojim djelovanjem i svojim načinom života našu stvarnost mijenjaju na lijepo, jačaju našu kulturu i učestvuju u sveopćem razvoju naše drage domovine Bosne i Hercegovine – kazao je reisul-ulema.

Posebno je naglasio ulogu Medrese u Krajini i njen utjecaj na ljepšu stvarnost ovoga kraja.
Obraćanje je imao i Dževad Hodžić, direktor Uprave za obrazovanje Rijaseta IZ u BiH, koji je ukazao na imperativ i vrijednosti učenja, odnosno znanja u islamu. Pri tome je podsjetio na doprinose reisa Džemaludin-ef. Čauševića i njegovu viziju. A, između ostalog, naglasio je posebnu vrijednost koju medrese imaju u okviru misije i rada Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Prisutnima su se, između ostalih, u okviru programa obratili i gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević, premijer USK Mustafa Ružnić te federalni ministar Šemsudin Dedić.

Dodijeljena priznanja i vakufname vakifima godine

U okviru svečanosti uručene su i vakufname i priznanja vakifima godine za 2021. i 2022. godinu. Vakifom 2021. godine proglašen je Mehmed Ičanović, koji je uvakufio 10.000,00 KM za Medresu, a vakufnamu mu je uručio muftija hfz. Kudić. Vakifom godine za 2022. proglašen je Fikret Makić koji je uvakufio 200.000,00 KM, a vakufnamu mu je uručio reisul-ulema Kavazović.

„Nije prvi put da prisustvujem ovom događaju. Više puta sam bio i s rahmetli majkom. Dugo sam tražio mjesto gdje bih nešto uvakufio. Potom se ukazala mogućnost kupovine spomenute kuće. Ja sam želio dati, direktor i ostali su bili prijazni, ponudili su i dao sam. Da je trebalo još više, dao bih. Halal bilo. Zahtijevao sam da mi se uči pred dušu. To mi je bila želja. I ako ima još negdje takvo nešto, može se naći i za to“, riječi su vakifa Cazinske medrese Fikreta Makića.
Svečanost su upotpunili izvođenjem ilahija i kasida hor Medrese te hor Gazije iz Bužima. Program je zaključen učenjem Kur'ana i dovom. Potom su prisutni imali priliku pogledati izložbu „Blagodarja medresa“postavljenu u holu školske zgrade. Također, organizovan je zajednički iftar u medresanskim prostorijama.

Svoju posjetu Muftijstvu bihaćkom reisul-ulema je nastavio obilaskom Islamskog centra i džamije džemata Ostrožac te klanjanjem teravih-namaza, nakon čega se obratio prisutnima.

Preporod