Danas je u Bugojnu održano polaganje kamena temeljca za proširenje i nadogradnju zgrade Medžlisa IZ Bugojno. U finansiranju ovog projekta učestvovali su prijatelji Medžlisa IZ Bugojno, ujedno i veliki prijatelji naše zemlje iz Kuvajta, Vlada Federacije BiH, Vlada SBK-a, Općina Bugojno, BH Telecom, te mnogi pojedinci koji su na razne načine doprinijeli realizaciji ovog projekta.

Prisutnim zvaničnicima, gostima i građanima Bugojna u ime domaćina obratio se predsjednik Medžlisa IZ Bugojno Haris Mujić koji je istakao da mu je velika čast da je danas u Bugojnu reis-ul-ulema Mustafa ef. Cerić, direktor vakufske direkcije, predstavnici Kuvajtske ambasade u BiH i prijatelji iz Kuvajta koji su došli iz daleke zemlje da postave kamen temeljac.

- Ja se njima zahvaljujem, ali i vama na podršci jer bez Allahove pomoći, a nakon toga i vaše pomoći ovaj hairli projekat ne bi mogao biti realizovan. Ja se nadam, ako Bog da, da će se uz Allahovu, ali i vašu pomoć ovaj projekat u vrijednosti od 300.000 KM uspjeti ove godine i realizirati, dodao je Mujić.

- Ovo je danas dan radosti, dan u kojem ćemo dobiti novi dio uređenog grada, ljepšu zgradu koja će biti u funkciji svih nas, u funkciji lokalne zajednice i u funkciji suživota. Želim da se zahvalim svim prijateljima koji su smogli snage da se uključe u ovaj projekat i vjerujem da ovaj današnji skup to potvrđuje. Kao što je i predsjednik Haris kazao i ja vjerujem da ćemo ove godine ovaj projekat završiti. Poštovani prijatelji, ovakvi projekti spajaju sve nas, jer ovo su projekti koji kažu da života i suživota ima za sve stanovnike BiH i Bugojna, istakao je načelnik općine Bugojno, Hasan Ajkunić.

Senaid Zaimović, direktor Vakufske direkcije BiH rekao je da je ovo mubarek projekat, te dodao da je dolazak reis-ul-uleme dokaz koliko znače vakufski projekti u Bosni i Hercegovini.

- Čini nam veliko zadovoljstvo da se odazovemo pozivu koji ste nam uputili kako bismo učestvovali u postavljanju kamena temeljca za ovaj općeniti vakuf. Mi u generalnom uredu za vakufe u državi Kuvajt imamo veliku želju da duboko surađujemo sa vama, kratko je rekao predstavnik Kuvajta u današnjem obraćanju.

- Ja sam posebno radostan što pored brojnih započetih projekata, danas stavljamo i polažemo kamen temeljac još jednom projektu i to u gradu Bugojnu. Vi znate da su u prošlosti naši preci gradili vakufe, a zahvaljući vakufima nastali su Donji Vakuf, Gornji Vakuf i Varcar Vakuf, a nekada se i Sanski Most zvao Vakuf, ali danas više ne. Onda je uslijedio sistem koji je rušio, palio i oduzimao te vakufe, a znamo dobro o kojem se sistemu radi. Ušli smo u jednu novu fazu i došla je jedna nova generacija koja sada gradi i obnavlja vakufe, a ja sam sretan i ponosan da je Medžlis IZ Bugojno i ljudi koji ga vode predstavnici te generacije koja gradi i obnavlja. Medžlis IZ Bugojno je primjer uspješne saradnje Vakufske direkcije i Medžlisa IZ, a islamska zajednica može biti ponosna na dobru saradnju svojih ustanova, a ovo je jedan od dokaza, rekao je Zaimović.

- Jako sam sretan što sam danas ovdje i što zajedno sa vama svjedočimo novom hairli, kako poslu tako i poduhvatu. Bugojno je u izgradnji svoje infrastrukture bilo jedno od najprestižnijih gradova i centara u bivšoj Jugoslaviji i mi želimo da to bude sada u našoj domovini Bosni i Hercegovini. Onda je došlo vrijeme kada je trebalo odbraniti taj grad i donijeti u njega jednu svjetlost slobode, te su i to uspjeli Bugojanci, Bugojanke i naši šehidi za čiju milost molimo. A onda su došli naši prijatelji iz Saudijske Arabije koji su izgradili prelijepi centar princeze Dževhere, a sada imamo prijatelje iz prijateljske zemlje Kuvajt koji također postavljaju kamen temeljac za ovu upravnu zgradu Medžlisa IZ Bugojno. Ja samo očekujem ko će biti treća prijateljska zemlja koja će utemeljiti ovdje ovim građanima svoje projekte i poduhvate. U tome vidimo Božije znakove i znakove milosti, te ljubavi prijatelja naspram nas, rekao je prisutnima Nusret ef. Abdibegović.

Posljednji se prisutnima obratio reis-ul-ulema Mustafa ef. Cerić:

- Drago mi je što sam danas sa vama ovdje i hvala vam na pozivu da prisustvujem dovršetku već postojeće zgrade Medžlisa. Mi sada živimo u jednom vremenu kada smo gotovi svi zbunjeni, odnosno nemamo pravog odgovora kako će se ova civilizacija razvijati i u kojem će pravcu ići, te hoće li sama sebe doživjeti. U tom kontekstu pojavilo se jako mnogo knjiga i povijesničara koji sa jedne strane ukazuju da smo vrlo blizu kijametskog dana, dok drugi ukazuju da je ova sadašnja civilizacija doživjela sve što je mogla, te da je na pomolu da je zamijeni neka nova civilizacija. Sve mogu halaliti našoj braći koji su bili u vlastima, ali neću im halaliti što nisu donijeli zakon o restituciji da nam vrate vakuf, jer sada imamo neodređenu situaciju oko vakufa i vakufi su sada još uvjek u milosti i nemilosti pojedinih partija i načelnika općina. Vakuf je trajna kategorija i postoji prokletstvo u vakufnami, da ko god promijeni namjenu ovog vakufa neka je proklet i bili su prokleti svi koji su mijenjali vakuf. Mi moramo sačuvati ono što imamo, a vidite da gubimo, rekao je Cerić, nakon čega je nagrađen velikim aplauzom prisutnih.

Na kraju programa je obavljeno i svečano polaganje kamena temeljca, čime je ozvaničen početak radova u okviru ovog značajnog projekta.

Tekst i slike Mirza Balihodžić