Ministar vakufa i islamskih pitanja Države Katar Ghanem bin Shaheen bin Ghanem Al Ghanim danas je, nakon posjete reisul-ulemi Husein-ef. Kavazoviću, obišao više institucija Islamske zajednice.

Al Ghanim je prisustvovao svečanoj sjednici Rijaseta Islamske zajednice, koja je održana u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

Nakon sjednice, u pratnji direktora Biblioteke Osmana Lavića, ministar je obišao prostorije Biblioteke i pogledao rukopise koji se u njoj čuvaju.

Važno je naglasiti da je Gazi Husrev-begova biblioteka izgrađena sredstvima Države Katar.

Potom, ministar je obišao nekadašnje prostorije Rijaseta Islamske zajednice, a realizovana je i posjeta Fakultetu islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu, gdje ga je dočekao dekan prof. dr. Mustafa Hasani, sa profesorima ovog fakulteta.

Ministar je obišao i zgradu ženskog odjeljenja Gazi Husrev-begove medrese, gdje se provode radovi na rekonstrukciji, dogradnji i adaptaciji objekata.

Obilazak objekata u Sarajevu završen je posjetom vakufskom kompleksu Gazaz u kojem su smješteni Media centar i Vakufska direkcija Islamske zajednice.

Direktor Vakufske direkcije hafiz dr. Senaid Zajimović je istakao kako je ovo ministarstvo realizovalo nekoliko projekata u saradnji sa Islamskom zajednicom, pojasnivši da su kandidovani i projekti za naredni period.

- U toku je realizacija nekoliko značajnih projekata u Lukavcu, Sarajevu i Zenici. Završeni su projekti u Travniku, a u budućnosti očekujemo realizaciju projekata u Sarajevu i Mostaru. Naglašavam da je riječ o društveno značajnim projektima koji su u interesu ovog društva, a ne samo Islamske zajednice - rekao je dr. Zajimović.

Kako je pojasnio, kandidovani projekti u narednom periodu mogu pomoći jačanju Islamske zajednice.

- Od ministarstva smo tražili da nam se pomogne u narednih deset godina. Mi nakon toga ako Bog da nećemo biti u potrebi za tuđom pomoći, nego ćemo biti u stanju da pomognemo druge. To je naš cilj, ekonomsko osnaživanje Islamske zajednice, kako bi se ona u budućnosti što više oslanjala na svoje vakufe - istakao je direktor Zajimović.

Direktor Media centra dr. Muamer Tinjak je kazao kako je zadovoljstvo biti domaćin ministra vakufa i islamskih pitanja države koja podržava veliki broj projekata u Bosni i Hercegovini.

- Imali smo priliku predstaviti projekte Media centra, potom sve platforme sa kojima Media centar raspolaže, zatim opseg gledanosti i slušanosti, te govoriti o tome gdje sve dolaze naši servisi. Ministar je zahvalio na posjeti, te obišao kompleks Gazaz i institucije koje se ovdje nalaze - rekao je ovom prilikom direktor Media centra dr. Muamer Tinjak.

Ministar će sutra, 13. septembra, posjetiti člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića, zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića, te ministra za ljudska prava i izbjeglice Sevlida Hurtića.

Nakon toga, ministar će, u pratnji reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića, posjetiti Zenicu.

Tokom boravka u Bosni i Hercegovini, ministar vakufa i islamskih pitanja Države Katar posjetit će i druge gradove.

Preuzeto preporod.info