Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, primio je u svom uredu u Bihaću g. Samiha Šakira, predstavnika organizacije En-Nedžad iz Kuvajta koja na prostoru Bosne i Hercegovine realizuje brojne projekte od značaja za Islamsku i širu društvenu zajednicu. Razgovarali su o dosadašnim projektima koji su podržani od strane ove organizacije, a muftija Kudić i njegovi saradnici su predstavili još neke projekte koji su od značaja za ovo muftijstvo, kako bi prijatelji iz Kuvajta razmotrili mogućnost podrške tim projektima.

"Naša braća i prijatelji iz prijateljske zemlje Kuvajt i organizacije "En-Nedžat" su u najtežim trenucima, u toku pandemije, mislili na nas i pomagali našu bolnicu i naše zdravstvene ustanove. Naravno, važni su nam i projekti Islamske zajednice koje podržava ova organizacija. Iskoristili smo priliku i cijenjenom gostu predstavili šta mi radimo, šta rade naše institucije i ustanove, te šta planiramo raditi u narednom periodu. Značajna bi nam bila podrška za osnivanje vrtića i predškolskih ustanova u sklopu naših ustanova i institucija, te smo im predstavili i projekat koji je u toku: adaptacija zgrade Muftijstva bihaćkog. Također, predložili smo i neke projekte na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, medresi i medžlis u Cazinu i Medžlisu IZ Bosanska Krupa. Zahvalili smo im što su podržali izgradnju administrativne zgrade Medžlisa IZ Bužim. Iskoristio sam priliku i pohvalio našu saradnju sa Vakufskom direkcijom Islamske zajednice koja nam pomaže u svakom smislu da razvijamo naše vakufe i da ih stavljamo u funkciju." - poručio je muftija Kudić.

G. Samih Šakir se zahvalio muftiji Kudiću na prijemu i veoma konstruktivnom razgovoru, te obećao da će se maksimalno založiti da adekvatno i kvalitetno predstavi projekte koji su mu predočeni, te se nada da će investicije ove organizacije na ovom prostoru biti još značajnije u narednom periodu.

"Značajna je pomoć i podrška došla iz Kuvajta u Bosnu i Hercegovinu. Ne krijemo da je Islamska zajednica naš najvjerniji i najbolji partner, jer su projekti Islamske zajednice živi i funkcionalni, te su uložena sredstva opravdana na način na koji su i planirana, što nas dodatno obavezuje da još više investiramo u projekte Islamske zajednice i radimo na zajedničkim projektima sa Islamskom zajednicom. Zahvaljujem muftiji Kudiću na veoma iskrenom i srdačnom razgovoru. Stekao sam dojam da muslimani u ovom dijelu Bosne i Hercegovine samostalno ulažu velike sredstva u izgradnju džamija, što nam je posebno drago i što Islamska zajednica na ovom prostoru prvenstveno oslonjena na vlastite resurse, što je dugoročno najsigurnije. Međutim, to nas dodatno obavezuje da i mi budemo podrška u onim projektima u kojima mi možemo, a potrebno je da se uključimo. Potvrdio sam našim domaćinima da naša podrška projektima Islamske zajednice ovdje u Bihaću neće izostati."

Sastanku su prisustvovali i dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću prof. dr. Hajrudin Hodžić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje mr. Haris-ef. Veladžić i Asmir Neimarlija iz Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Preuzeto sa muftijstvobihacko.ba