Teravih-namaz s džematlijama Čaršijske džamije u Srebrenici večeras je klanjao muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović.

Čaršijsku džamiju su ispunile džematlije svih dobi, među kojima su posebno zapaženo mjesto imala djeca i omladina.

U besjedi muftija je naglasio važnost naših džemata, posebno u Podrinju, te je istakao blagodati mjeseca ramazana.

- S posebnim poštovanjem se obraćam vama, džematlijama Srebrenice. Hvala Bogu da imamo naše košnice duhovnosti, naše džemate. Na ovom području ih je dosta.

Ponosni smo na sve Bošnjake i Bošnjakinje ovdje u Srebrenici i cijelom Podrinju, na imame koji vas predvode.

Ramazan je dar od Allaha, dželle šanuhu, ummetu Muhammeda, alejhi selam. Nadam se da smo ovaj dar prihvatili otvorena srca i da smo odmah na njegovom početku osjetili mnogo nade i nove snage - kazao je muftija.

Muftija Fazlović je naglasio da je u ramazanu obilje Allahove milosti. U ovom mjesecu drugačije doživimo ibadete, posebno ibadet posta i namaza. U ramazanu popravimo naše odnose u porodici, rodbini, komšiluku i s prijateljima. Sve je to zbog Allahove milosti, poručio je muftija.

- Zato smo dodatno ispunjeni nadom i optimizmom, uvjerenjem i čvrstom vjerom da nam je Allah, dželle šanuhu, poklonio Svoju veliku milost. Obraćajmo Mu se neprestano i molimo Ga da nam oprosti grijehe. Dvostruka je naša privrženost u ramazanu. To je privrženost Allahu, dželle šanuhu, putem ibadeta i privrženost nas jednih prema drugima. Naši džamijski safovi su tu da nam pomognu, da budu primjer kako trebamo biti općenito povezani i kako trebamo djelovati u našem zajedništvu - poručio je muftija.

Muftija Fazlović je posebno zahvalio Damir-ef. Peštaliću na njegovom bdijenju u misiji glavnog imama te je pohvalio učešće djece i mladih, kao i učenika i učenica naših medresa u ramazanskim aktivnostima u Srebrenici.

Isti dan, u Srebrenici je prije iftara upriličeno savjetovanje o iznalaženju najboljih modela razvoja vakufa na prostoru bivše tvornice "Feros" u Potočarima.

Učešće su uzeli predstavnici Bošnjaka u Srebrenici i Bratuncu, predstavnici Rijaseta, Muftijstva i Medžlisa, te eminentni stručnjaci u oblasti ekonomije i arhitekture, kao i ugledni poduzetnici.

Preuzeto sa preporod.info