U organizaciji Vakufske direkcije i Muftijstva zeničkog danas je u suterenu Bijele džamije u Zenici održano savjetovanje o problematici upravljanja i rukovođenja vakufskom imovinom.

Savjetovanju, koje je održano u sklopu godišnjeg plana rada navedenih institucija i ustanova, prisustvovali su glavni imami, predsjednici Izvršnih odbora, te sekretari medžlisa muftiluka zeničkog.

Prisutnima su se obratili muftija zenički hfz. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, direktor vakufske direkcije hafiz dr. Senaid Zajimović i gosp. Huso Salihović pravnik u Vakufskoj direkciji.

Muftija Dizdarević pohvalio je aktivnosti i rad Vakufske direkcije Islamske zajednice koja realizuje brojne projekte, te je čestitao direktoru i njegovom timu na vrlo uspješnim projektima koje su realizovali u proteklom periodu i poželio im još mnogo uspjeha u narednom periodu.

Nakon muftije zeničkog prisutnima se obratio direktor hafiz dr. Senaid Zajimović koji je govorio o dosadašnjim projektima Vakufske direkcije i iskustvima u upravljanju vakufima.

„Kurs Islamske zajednice će biti ekonomsko iskorištavanje perspektivnih vakufa i svima nam je u interesu podržati ove aktivnosti kako bi ojačali institucije vakufa koje će u budućnosti biti izvori prihoda za finansiranje nekih aktivnosti Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini“, kazao je direktor Vakufske direkcije dr. Zajimović.

Huso Salihović, rukovodilac odjela za pravne, ekonomske i opće poslove Vakufske direkcije, govorio je na temu poštivanje procedura prilikom upravljanja i raspolaganja vakufskom imovinom sa osvrtom na potrebe izmjene normativnih akata koja uređuju pitanje upravljanja i raspolaganja vakufskom imovinom.

Huso Salihović je u toku izlaganja na ovu temu ukazao na važnost poštivanja normativnih akata koja tretiraju pitanje upravljanja vakufskom imovinom. Kroz svoja izlaganja osvrnuo se na provođenje procedura uvakufljenja, izdavanja vakufske imovine u zakup i transformacije vakufske imovine. Naročito je naglašeno važnost dovođenja do kraja postupaka koji se odnose na vakufsku imovinu, kao i važnost donošenja odluka u hijerarhijskom odlučivanju vezano za vakufsku imovinu. Kroz konkretne primjere iz prakse ukazano je na određene segmente i radnje koji potencijalno mogu biti štetni za vakufsku imovinu. Posebno je naglašena potreba dovođenja do kraja postuapka promjene vlasničke indikacije, odnosno usklađivanje upisa nosioca prava nad vakufskom imovinom u skladu sa postojećom odlukom.

Muftijstvo zeničko