U subotu, 01.01.2022. poslije jacije-namaza, u prelijepo osvijetljenoj svijetlozelenom led rasvjetom, džamiji sa dvije munare, upriličen je svečani program „Noć vakifa“ kojim je počelo obilježavanje značajnog jubileja, lijepe obljetnice - 50 godina džemata Novi Miljanovci.

Svečanost je organizirana u čast 49 vakifa kojima su uručene zehvalnice i vakufname Vakufske direkcije Sarajevo.

I dok se nad pitomim krajolikom Pousorja spuštala vedra zimska noć, neobično blaga i topla za ovo doba godine, prema džamiji se kretala kolona automobila, među kojima i musafiri iz Šeher Sarajeva: direktor Vakufske direkcije hafiz dr. Senaid-ef. Zaimović, izvođači programa: Mustafa-ef. Isaković, Resul-ef. Alić, Senaid-ef. Isaković i Ibrahim-ef. Bilčević, te hafiz Ammar ef. Bašić čest gost i zet ovog džemata.

Na početku programa ašere Men Džae (sura Al-An'an, 160-163.) i suru Nasr (Iza Džae) proučio je Resul-ef., nakog čega je domaćin Bersad ef. Kozlić prof. selamio prisutne i izrazio dobrodošlicu zvanicama i posebno vakifima čijim sebebom je i upriličena ova svečanost, citirajući pri tome 92. ajet sure Ali Imran „Nećete zaslužiti nagradu (tj. Džennet) dok ne udijelite dio od onoga što vam je najdraže; a bilo šta vi udijelili, Allah će, sigurno to znati“.

Potom su musafiri, gore navedeni izvođači programa, umilnim glasovima izveli prigodan, dobro pripremljen i uvježban program koji se sastojao od: zikra, salavata, mevluda, ilahija i kaside „Vakifi", koja je prvi puta izvedena javno u jednoj džamiji, napajajući toplinom vjernička srca koji su, u prepunoj džamiji, pomno pratili izvođenje programa.

U toku programa prisutnima su se prigodno obratili i uručili vakufname i zahvalnice: predsjednik IO Medžlisa IZ-e Tešanj i predsjednik ovog džemata Zehrudin Kruško; glavni imam mr. Fuad-ef. Omerbašić i hafiz dr. Zaimović.

„Obilježavati važne događaje u životu svake generacije, pa i nas danas, znači biti svjestan svog postojanja u vremenu i prostoru. Slijedom čega je dž.o. usvojio Program obilježavanja 50 godina džemata Novi Miljanovci. Opredijelili smo se da ovaj program započnemo večeras i to upravo u čast naših čestitih vakifa čime želimo da im iskažemo poštovanje i zahvalnost“, naveo je u svom obraćanu predsjednik Kruško i izrazio zahvalnost svim imamima ovog džemata, predsjednicima i članovima džematskog odbora od osnivanja do danas, čija imana se nalaze na panoima istaknutim u džamiji, te svim džematlijama na nesebičnoj podršci u radu džematskog odbora i uručio dio zahvalnica i vakufnama vakifima.

Glavni imam u svojoj besjedi navede: „Gledajući aktivnosti na vjerskom planu, pa i svakom drugom, džemat Novi Miljanovci, unutar Medžlisa IZ-e Tešanj pa i šire, zauzima značajno mjesto i zato sam večeras uistinu radostan, ponosan i Bogu zahvalan što nam je omogućio da na ovaj način započnemo obilježavanja ovog značajnog jubileja. I neka nam je mubarek ovih 50 godina iza nas, a našim vakifima, našim šehidima i svim dobrim muslimanima da Allah dž.š da obećanu nagradu. Nama, koji još uvijek nosimo barjak islama da omogući da istrajemo u tom dobru i da taj barjak predamo generacijama koje će preuzeti taj emanet“, te uručio drugi dio vakufnama i zahvalnica vakifima.

Na kraju se hafiz dr. Zaimović obratio prisutnima pri tome zahvaljujući Allahu dž.š. na bezbrojnim blagodatima i slobodama koje muslimani Bošnjaci danas uživaju, a što nije bio slučaj u ranijem periodu, pa ni prije 50 godina, zapitavši: „Pa kad smo toliko slobodni, odkud onda da smo opet nasekirani i zabrinuti“? i nastavio: „Zato što smo mi to odabrali, što mi dopuštamo da nas neko nasekira, što smo zaboravili reći, aman i tebe je dosta, i ugasiti medije koji nas sekiraju i svakog drugog. Pogledajmo naše ljude u biznisu, u sportu u nauci, postižu sjajne rezultate, pogledajmo Islamsku zajednicu koje je jedan od najznačajnijih investitora u državi, koja je s vama - vakifima, obnovila 700-800 porušenih džamija i izgradila 400 novih i stoga naš vakif ponosno drži vakufnamu. Vakifi, da Allah primi vaš vakuf.“ te i on uručio preostale vakufname i zahvalnice vakifima.

Od 49 vakifa kojima su uručene vakufname i zahvalnice 32 su uručene vakifima za kupovinu zemljišta u vakuf džamije za proširenje postojećeg mezarja „Hasići“ u ukupnom iznosu od 86.426,00 KM i to: Hadžan Muhamed pred dušu rahmetli supruge Đulse, Klepić Fadil Fikreta Kemal i Samra, Klepić Dževad i Edina sin Belmin kćerke Džejla i Berina otac Kasim i majka Džemila, Hodžić H. Himzo sa porodicom, Bašić Adem i Alema, Brković Umihana, Brković Umihana pred dušu rahmetli supruga Muhameda, Brković Umihana pred duše svekra Huse i svekrve Hatidže, Kruško Razim i Mevlida sa porodicom, Kruško Selim i Ajka, Hodžić Mujo za sebe i pred dušu supruge rahmetli Fate, Brković Kasim i Vasva, Bošnjak Rukija, Bošnjak Rukija pred dušu supruga Asima, Kruško Adem i Zekija, Omladina džemata Novi Miljanovci, Orlović Rašid pred duše rahmetli roditelja Mehmeda i Šefije, Kruško Hajrudin i Nadira, Hodžić Šerif i Fatima, Durak Mustafa i Arnela, Hodžić Adnan i Aida, Kruško Zijad i Nedin sa porodicom, Kruško (Muše) Mustafa, djeca pred duše roditelja Hodžić Šemse i Arze, Bošnjak Hanifa pred dušu rahmetli supruga Bećira, Udruženje žena “Gobeljanke”, Mujkanović Reuf i Saliha kći Amina sinovi Amir i Semir, Hodžić Hanka za rahmetli muža Šerifa, Mujkanović Edis sa porodicom, Hodžić Senahid pred dušu rahmetli oca Mustafe, Hodžić Arif sa porodicom, Kruško Selim i Hatidža.

Ostale vakufname i zahvalnice uručene su vakifma za druge potrebe džemata i to: Kruško Hanifa, Glibić Denis i Mirela, Hadžan Kemal, Kruško Kasim, Orlović Mujo, Kantić Advija, Ljevaković Muhamed, UB „Vrijeme Zeman“, Alić Mirnes-ef. sa porodicom, Hodžić Naza, Bošnjak Fahir i Ferzada, Bošnjak Edin i Samira, Kruško Redžo i Sajma, Mujkanović Šemsija, „Zema“ d.o.o Tešanj, Kruško Rasema sa porodicom, Orlović Ramo i Okić Ferida.

Još u vrijeme izgradnje mesdžida 1972. godine uvakufili su: Kruško Salih 6,5 dunuma, a Hadžan Osman i Hodžić Mustafa po 4 dunuma zemlje, pored kojih su do danas svoje nekretnine uvakufili: Hadžan Smajo, Hadžan Mina, Jacić Bego, Omerbašić Ema, Hadžan Fata, Kruško Mehmed i Saliha, Mujčinović Fata, Hadžan Redžo, Smajić Mirzet, stračević Adil i Nedžad, Orlović Mujo, Kruško Kasim, Hadžan Malka, Omerbašić Fuad brat Enes i sestre, tako da džemat raspolaže sa vakufskim zemljištem od 30 parcela ukupne površine 57.461 m2.

Navest ćemo ješ i vakuf porodice rahmetli Izudin-ef. Kruške od 700 knjiga za biblioteku ovog džemata.

Nema velikih djela bez velikih ljudi

I dok se džamijom širio umilni glas izođača kaside „Vakifi“ sa imenima najzančajnijih vakifa Bosne i Hervegovine, ja pomislih na našeg velikog vakifa i neimara, graditelja ove impozantne džamije i dugogodišnjeg predsjednika džematskog odbora ovog džemata rahmetli hadži Muharema Krušku. Kakav je on bio vakif, graditelj i vizionar, pa ovoj džamiji i priliče ovakvi skupovi – sa puno posjetilaca i značajnih zvanica. Kad to pomenuh vakifu Šerifu Hodžiću na izlazu iz džamije on me obradova lijepom tvrdnjom „Nema velikih djela bez velikih ljudi, a hadži Muharem je zasigurno jedan od velikih“. Naravno, pored hadži Muharema iz ovog džemata su i drugi veliki i značejni ljudi: mr. Husein-ef. Smajić, raniji muftija i zamjenik reisu-l-uleme, dugogodišnji glavni imami: Tešnja mr. Fuad ef. Omerbašić, Rijeke Adem-ef. Smajić i Maglaja rahmetli Izudin ef. Kruško, imami ovog džemata: rahmetli Rašid ef. Omerbašić (01.04.1972.-31.12.1997.) , hafiz Nijaz ef. Malagić (15.07.1998.-01.10.2002.), hafiz mr. Nermin ef. Ibrahimović (02.10.2002.-01.09.2014.) i Bersad ef. Kozlić (od 01.10.2014).; hadži Bego Jacić vakif, prvi predsjednik dž.o. i predsjednik G.O. za izgradnju mesdžida 1972., ostali predsjednici džematskog odbora: hadži Adem Kruško, Osman Hadžan, Medžid Kruško, hadži Mustafa Hodžić, hadži Rašid Orlović i Zehrudin Kruško, hafize Alena Brković i Amina Orlović, 26 šehida Novih Miljanovaca i dr.

Valja istaći i da je najzačajniju manifestaciju u džematu „Večer Kur'ana“ u povodu 7. maja Dana džamija, po kojoj je ovaj džemat poznat izvan granica džemata i Medžlisa, a koja je poprimila međunarodni karakter zbog ušešća hafiza iz Hrvatske, Turske i Austrije i koja je od 2017. godine uvrštena u program Rijaseta IZ-e u BiH za obilježavanje Dana džamija, utemeljio rahmetli hadži Muharem Kruško, te da se ona u kontinuitetu održava od 2006.godine.

Od mesdžida do impozantne podkupole džamije sa dvije munare

Džemat Novi Miljanovci je smješten u Pousorju, 10 km sjeverno od Tešnja, na lijevoj strani Rijeke Usore. Džematu pripadaju mahale: Gobelja, Kreme, Hasići, Kruške-Orlovići, Hodžići, dio Okića, Smajića i Hrustićki. Džemat ima oko 350 domaćinstava.

Husejnija džamija, kako se zove džamija ovoga džemata (po Husein ef. Đozi), sagrađena je 1970-1972. godine kao mesdžid dimenzija 13,50 x 10,50 m sa mektebskom učionicom 10,00 x 6 m, izgrađena na temeljima ranijeg dotrajalog meketeba. Svečano je otvorena 2. jula 1972. godine, a otvorio ju je H. hafiz Sinanuddin Sokolović. Od tog datuma od dotadašnjeg džemata Miljanovci nastala su dva džemata Miljanovci Donji i Gornji (Novi) Miljanovci.

„Selo Miljanovci broji preko 300 domaćinstava, a naš zaseok Hasići sa zaseokom Brezici-Gobelja ima nešto oko 120 domova.“ navodi se u zahtjevu za građevinsku dozvolu za izgradnu mesdžida džematlija zaseoka Hasići od 17.02.1970.godine koju je potpisao Avdić Smajo. U vrijeme osnivanja ovog džemata pridružilo mu se još 30 domaćinstava iz okolnih mahala.

1981. godine uz mesdžid je izgrađena nova zidana munara sa dva šerefeta, visne 37 metara, pa je mesdžid proglašen džamijom koja je svečano otvorena 20.09.1981.godine, a otvorio ju je predsjednik Starješinstva IZ BiH, Hrvatske i Slovenije dr. Ahmed Smajlović. Džemat je u tom trenutku imao 165 domaćinstava.

U peroidu agresije na BiH 1992-1995. od dalekometne artiljerije agresora džamija i munara su pretrpile totalnu štetu, pa je 1996. džamija potpuno demontirana, a munara do ćupa i tu izgrađena nova veća podkupolna džamija s jednom munarom. U podrumu džamije počelo se klanjati 1997.g . Ova džamija je svečano otvorena 25.08.2001.godine, a otvorio ju je reisu-l-ulema dr. Mustafa-ef. Ćerić, u prisustvu Šejh Nasira iz SA.

2005. godine završava se izgradnja druge munare sa gasulhanom i šehidskim spomen obilježjem koje 07.05.2005. g. otvaraju muftija tuzlanski mr. Husein-ef. Kavazović, (danas reisu-l-ulema) i muftija zenički mr. Ejub-ef. Dautović.

2008. se završava zatvaranje sofa i predulaza, te ograđivanja harema džamije.

Tako da džamija danas ima potpuno novi izgled: dimenzija 19 x 12 m, jednom velikom i 6 manjih kupola, moderno opremljenom mektebskom učionicom koja nosi naziv „Rašid ef. Omerbašić“ (po prvom muallimu), bibliotekom, abdesthanom i mokrim čvorom, gasulhanom i šehidskim spomen obilježjem, kotlovnicom za grijanje i dvije munare sa po dvije šerefe i jednom akšamskom na šehidskoj munari.

Džamija je u Rijasetu registrovana pod reg. broj:1052.

Pored džamije u džematu je, 2001. godine izgrađena i nova vakufska kuća na novoj lokaciji, 2011. godine izgrađen novi mesdžid Gobelja, na mjestu gdje do tada nije bilo vjerskog objekta.

U svom pedesetogidišnjem postojanju džemat je mijenjao i zvanični naziv:

osnovan je 1972. godine kao džemat Gornji Miljanovci, 2003. godine zaključkom Rijaseta mijenja se naziv džemata u džemat Miljanovci Novi, a Odlukom Rijaseta od 24.04.2018.godine služebeni naziv džemata je džemat Novi Mijanovci.

Preuzeto sa miztesanja.ba