Medžlis IZ-e Tešanj je prigodnim programom obilježio 10. decembar Dan grada Tešnja.

Program je realiziran kroz tri sadržaja.

Prvi sadržaj je Hutba muftije zeničkog hafiza prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarevića koju je održao i džumu-namaz klanjao u Gazi Ferhad-begovoj (Čaršijskoj) džamiji u Tešnju, a u povodu sjećanja na najznačajnijeg tešanjskog vakifa Gazi Ferhad-bega i dan utemeljenja njegove vakufname (10. decembra 1559. godine), te završetka radova na unutrašnjem oslikavanju džamije (oslikani zidovi, velika i tri male kupole).

Istog dana, istim povodom i u istoj džamiji učenici OŠ “Huso Hodžić” Tešanj, predvođeni nastavnicima Islamske vjeronauke, izveli su prigodan program polije jacije namaza.

U subotu, 10.12.2022. u okviru općinske manifestacije “Dani grada Tešnja 2022” u atriju Medžlisa IZ-e Tešanj posije jacije namaza održana je tribina: „Uloga vakufa u afirmaciji lokalne zajednice“ na kojoj su se brojnim prisutnim obratili: hafiz dr. Senaid Zaimović, direktor Vakufske direkcije; dr. Mustafa Hasani i Fuad Šišić, nekadašnji Općinski načelnik zaslužan za povrat i unapređenje vakufa u Tešnju. I ovu tribinu moderirao je glavni imam mr. Fuad-ef. Omerbašić.

U toku tribine direktor vakufske direkcije je uručio vakufnamu Hujdur hadži Zahiri za uvakufljena novčana sredstva kojima je otkupljen i u vakuf Gazi Ferhad-Begove džamije vraćan još jedan (6. po redu) ćefenak (dućan) i pripadajuće zemljište koji se nalaze uz harem ove džamije i imaju ulaz u podrum iz harema, a u radnju ulaz iznad podruma sa ulice. Predsjednik IO Medžlisa IZ-e Tešanj Zehrudin Kruško uručio je prigodan poklon – levhu koju je preuzeo suprug hadži Zahire poznati tešanjski vakif hadži Ahmet Hujdur.

Podsjećamo da se prema odluci Općinskog vijeća Tešanj, u poslijeratnom periodu, općinski praznik 10. decembar Dan grada Tešnja obilježava kao sjećanje na daleku prošlost kada je 10. 12. 1559. godine vakif Gazi Ferhad-beg svojom vakufnamom utemeljio Tešanj kao urbanu sredinu uvakufši džamiju, kuću Daru-l-Kur’an, 33 dućana “vrata do vrata”, mlinove, hanove … i novac za izdržavanje, zbog čega se danas on smatra utemeljiteljem urbanog razvoja grada Tešnja.

Uvakufljena džamija je i danas centralna džamija Medžlisa IZ-e Tešanj, kuća Daru-l-Kuran je sjedište Medžisa IZ-e Tešanj, a svi uvakufljeni dućani su izgubili status vakufa, pa je Medžlis IZ-e Tešanj u poslednje vrijeme od sačuvanih, uz pomoć novih vakifa, 6 otkupio i vratio ih u vakuf ove džamije.

Preuzeto sa miztesanj.ba