U Studentskom centru Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini u prisustvu velikog broja zvanica, vakifa, donatora, predstavnika institucija i prijatelja Fonda ''Bošnjaci'' održana je svečanost povodom obilježevanja 25. godišnjice osnivanja Fonda.

Programom je moderirala Amra Džaferović Hasečić, stipendista Fonda tokom srednjoškolskog perioda u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji i tokom tri ciklusa studija na Mašinskom fakultetu u Sarajevu.

- Vakuf rahmetli Alije Izetbegovića, pored činjenice da je namijenjen prvenstveno za jačanje obrazovnog kadra u našoj državi, poseban je i po tome što je to jedini novčani vakuf u našoj zemlji i isti je u cijelosti sačuvan i više od dvostruko uvećan i sada, 25. godina poslije, to je ozbiljna i respektabilna institucija. Meni je zaista čast što sam bila stipendista Fonda - poručila je Džaferović Hasičić.

Ovom prilikom su uručene zahvalnice i vakufname jednom broju donatora i vakifa. Zahvalnice donatorima i osobama zaslužnim za očuvanje i unapređenje Fonda uručio je direktor Šahin Kerla.

- Okupljeni danas ovdje iskazujemo zahvalnost i poštovanje rahmetli Aliji Izetbegoviću, kao i onima koji su poslije prepoznali značaj njegovog vakufa, te dali doprinos njegovom očuvanju. Jedna od najvažnijih aktivnosti ovog fonda je stipendiranje posebno nadarenih učenika i studenata. Možemo kazati kako je godinama izrastao u respektabilnu instituciju čiji su rezultati poznati široj društvenoj javnosti, a posebno među mladima - poručio je direktor Kerla.

Prisutnima se obratio i nekadašnji direktor Vakufske direkcije, te jedan od potpisnika vakufname Nezim Halilović Muderris koji je posebno pohvalio transparentnost u djelovanju Fonda.

- Ukucamo li u internet pretraživaču bilo šta Fondu, nećemo naći niti jednu ružnu riječ napisanu o njemu. Nema ni žalbi nakon dodjele stipendija, jer učenici unaprijed mogu sebe bodovati. To je pokazatelj kvalitete djelovanja - istakao je Muderris.

Zahvalnice jednom dijelu donatora su uručili Lejla Akšamija, članica Upravnog
odbora i Huso Salihović, predsjednik Upravnog odbora Fonda.

Među pojedincima kojima su uručene zahvalnice, prisutnima se obratio Bakir Izetbegović koji je poručio kako je misija Fonda posredno povezana sa adekvatnim reakcijama na brojne društvene probleme.

- Ova zemlja ima mnogo problema, a na probleme bi trebalo imati stotine odgovora. Jedan odgovor na teške bosanskohercegovačke probleme je educirati najtalentivanije među nama, djevojke i momke koji su ispravno usmjereni, jer su educirane osobe spremne i sposobne za rješavanje problema - kazao je Izetbegović.

Vakufnama je uručena zamjeniku reisul-uleme IZ prof. dr. Enesu Ljevakoviću koji je uvakufio značajna finansijska sredstva pred dušu rahmetli oca hafiza Muharema Ljevakovića i rahmetli majke Nafize Ljevaković, rođene Ibrahimkadić. Uz to, dr. Ljevaković je i donator Fonda.

Zamjenik reisul-uleme uleme je uručio vakufname i ostalim vakifima, nakon čega se prigodno obratio.

- Govor o ovom fondu započinje, a na neki način i završava sa rahmetli Alijom Izetbegovićem koji je u vremenu nakon agresije uočio da je pretpostavka za obnovu i izgradnju našeg društva ulaganje u obrazovanje. Brojnim našim učenicima i studentima su njihov put traganja za znanjem olakšale i stipendije ovog Fonda - kazao je dr. Ljevaković.

Na kraju programa je zaključeno kako uključenost u rad Fonda danas znači ulaganje u generacije koje dolaze sutra.

Preuzeto sa preporod.info