Crkvama prošle godine vraćeno skoro 2.000 hektara zemljišta i 13.000 kvadrata stanova. Za SPC najviše oranica, Jevrejima škole

CRKVAMA i verskim zajednicama u Srbiji tokom prošle godine, u postupku restitucije, vraćeno je oko 1.916 hektara zemljišta i oko 13.000 kvadrata stambenog i poslovnog prostora.

Agencija za restituciju, kažu u ovom telu, donela je 232 odluke. Po njima, najviše je vraćeno Srpskoj pravoslavnoj crkvi - oko 1.700 hektara zemljišta i 507 kvadrata stambenih objekata. Rimokatoličkoj crkvi je vraćeno oko 136 hektara zemljišta i 5.478 kvadratnih metara objekata, ostalim crkvama i verskim zajednicama oko 93 hektara i 4.004 kvadrata zgrada.

Od njih, najviše oranica dobila je Evangelistička hrišćanska crkva (oko 46 hektara), Slovačka evangelistička crkva (oko 30 hektara) i Rumunska pravoslavna crkva (oko 14 hektara). Pored zemljišta vraćene su im i zgrade, pa je 100 kvadrata dobila Slovačka evangelistička crkva, dok je Rumunska pravoslavna crkva došla do 349 kvadrata poslovnog prostora.

NAKNADA ZA HOLOKAUST

USKORO će biti donet novi zakon o vraćanju jevrejske imovine oduzete kao posledica Holokausta, potvrdio je za ”Novosti” Ruben Fuks. Čim bude donet zakon, predstavnici jevrejske zajednice podneće zahteve za restituciju.

- Među kapitalnim objektima koje je Agencija vratila u ovoj godini su Baletska škola i Visoka škola za obrazovanje vaspitača u Novom Sadu, koji su opet u vlasništvu Jevrejske opštine Novi Sad - kaže za ”Novosti” Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju. Njihova ukupna površina je 3.555 kvadrata. Vraćen je i samostan Milosrdnih sestara u Zemunu od 3.255 kvadrata.

Sekulić navodi i da Agencija najviše problema ima sa Islamskom zajednicom:

- Sa žaljenjem konstatujemo da zbog nerešenog statusa dve islamske zajednice nismo mogli da rešimo zahteve za povraćaj imovine. Očekujem da će do rešenja doći brzo.

Na to beogradski muftija Muhamed Jusufspahić kaže:

- Nikada nećemo tražiti da nam bude vraćena Bajrakli džamija u Beogradu ili džamija u Nišu. To ostavljamo na obraz Srbiji. Ali, dosta toga smo tražili i ništa nismo dobili.

Što se tiče jevrejske zajednice, Ruben Fuks, predsednik Saveza jevrejskih opština, nije nezadovoljan, mada dodaje da je u odnosu na oko 500 zahteva, koliko je ova zajednica podnela, tek nekoliko pozitivno rešeno:

- Ostali zahtevi su u proceduri, dok su neki odbijeni, jer je reč o zadužbinama.

Uprkos tome što smatraju da povratak imovine teče prilično sporo, u Patrijaršiji SPC nisu nezadovoljni. SPC je dosad vraćeno 43 odsto tražene imovine, a Rimokatoličkoj 15,7 odsto.

Preuzeto iz Večernjih novosti