Na Vrelu Bune u Blagaju kod Mostara 03. maja 2012. godine svečano je otvoren novoizgrađeni vakufski kompleks tekije na Buni, u povijesti poznat kao musafirhana koja je postojala u 17. stoljeću.

Svečanom otvorenju prisustvovao je reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić, generalni konzul Republike Turske u Mostaru Tulgo Bermek, direktor Vakufske direkcije mr. Senaid Zajimović, muftija mostarski Seid ef. Smajkić, predsjednik Medžlisa IZ Mostar Ramiz Jelovac i savjetnik ministra prostornog uređenja FBiH Sakib Halilović, koji su se prisutnima tom prilikom ujedno i obratili.

Svečanom otvorenju prisustvovali su brojni građani Blagaja i Mostara, kao i gosti iz javnog, kulturnog i vjerskog života Mostara i BiH. Izgradnja pomenutog objekta je plod dvogodišnje saradnje Vakufske direkcije IZ u BiH, Muftiluka mostarskog, Medžlisa IZ Mostar i Turističke agencije Fidan Tours Sarajevo.

Novoizgrađeni objekat će se koristiti za potrebe multimedijalne dvorane, prenoćišta, ugostiteljskih objekata i sl. Vrijednost ukupnih radova iznosi oko 1 milion maraka koje je finansirala Turistička agencija Fidan Tours Sarajevo a kojoj je pomenuti objekat izdat u zakup na duži period.

Otvoreni vakufski objekat osim toga što dopunjava vjerske sadržaje kompleksa tekije doprinosi i kulturno-historijskom i ekonomskom značaju.

Islamska zajednica i Vakufska direkcija preduzimaju sve potrebne radnje kako bi se kulturno-historijski spomenici očuvali i tako osigurali postojanje kulturno-historijskog bogatstva koje čini duhovnu i materijalnu osnovu postojanja jednog naroda i društva, a rekonstrukcija ovog kompleksa je rezultat rada ustanova IZ u BiH.

Nadamo se da će i sami objekat tekije uskoro biti restauriran čime bi čitav kompleks zasjao punim i pravim sjajem.