U Općinskom sudu u Tuzli danas je održano ponovljeno ročište u sporu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZ) i firme Tuzla-Remont d.o.o., Grada Tuzla i kompanije Bingo, a koji se odnosi na vakufsku imovinu Turali-begove džamije.

Prema riječima advokata Esada Oruča, izlaganjem završnih riječi danas je okončano ročište, a Općinski sud u Tuzli će donijeti odluku u zakonski predviđenom roku od osam dana, nakon što su priloženi svi dokazi.

- Ono što nas dalje očekuje u ovom postupku jeste nastavak parničnog postupka po osnovnoj tužbi, a to je održavanje glavnog ročišta, glavne rasprave po usvojenoj apelaciji Islamske zajednice po ovom predmetu. Postupak je obilježilo izvođenje velikog broja dokaza. Smatramo da smo kroz provedeni dokaz dali dovoljno materijala da sud donese odluku koja potkrepljuje sve navode iz našeg prijedloga i suštinski da odredi zabranu - kazao je advokat Oruč.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Tuzla hfz. Ahmed-ef. Huskanović ukazao je na činjenicu da se Islamska zajednica i Medžlis Tuzla bore sa vraćanjem otetog vakufa, i to u godini kada se obilježava 450 godina ovog vakufa.

- Vakuf je u velikoj mjeri oduzet. Ostala je džamija i tih par lokacija koje su prošle otimanje Agrarne reforme, otimanje od 1945. do 1990. godine, a onda poslije svih tih dešavanja, sada se i u našoj Bosni i Hercegovini pokušava nastaviti u tom smjeru. Mora se jednom staviti tačka na otimanje vakufa. Mora se našim ljudima reći da u vakufima nema hajra i dobra, da se gradi na njima, da se grade firme. To ne treba da radi niti država, a ni bilo ko drugi. Vakuf je osmišljen da pomogne u zajednici one koji su najtežeg socijalnog stanja i da se pokriva obrazovanje, mekteb i sve ostalo. Mi očekujemo da će se ovo okončati dobro za nas. Iako se vodi sudski proces, nadamo se pronalaženju dobrog načina za rješavanje ovoga - naglasio je hafiz Huskanović.

Zakonski zastupnik Grada Tuzla, punomoćnici Tuzla Remont i Bingo d.o.o., odbili su dati izjavu prisutnim medijima.

Podsjećamo, iz Islamske zajednice u BiH su u više navrata ukazali da se radi o postupku koji je iznimno značajan za cijelu Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini jer se radi o pokušaju zaštite vakufske imovine stare 450 godina koja je, prema zvaničnim sudskim presudama, bespravno uzurpirana.

Preuzeto sa preporod.info