U petak, 29.07.2022. je upriličena svečanost povodom polaganja kamena temeljca za begovsku kulu u Skočiću.

Program je započeo klanjanjem džume-namaz u džamiji u Skočiću, a hatib je bio Hadis ef. Bošnjak, imam džemata Ebu Hanife iz Beča. U 14:00 je započela i sama svečanost pored temelja kule, gdje su se prisutnima obratile zvanice.

Programu je prisustvovao i izaslanik Vakufske direkcije iz Sarajeva, Asmir Neimarlija, rukovodilac Odjela za projekte Vakufske direkcije, glavni imam MIZ Zvornik hafiz Izet ef. Salkanović, lokalni imam Ahmet ef. Memić, kao i pomoćnik ministra Edina Ramića, Nisvet Mujanović.

Domaćini su se ovom prilikom zahvalili svima na podršci, a posebno Mustafi ef. Muharemoviću, predsjedniku IO MIZ Zvornik.

Svečanost je uljepšao i Damir Imamović, poznati interpretator sevdalinki.

Prema dostupnim izvorima, kulu u Skočiću sagradio je početkom 19. stoljeća Smail-beg Begzadić.

Njega kao odmetnika dao je pogubiti Fidahić, tadašnji kapetan Zvornika. Osim kule, u zidom opasanom dvorištu nalazio se i odžak, a pored i druga kula i česma. Ove dvije zgrade propale su 1898. ili 1899. godine. Gornji spratovi su služili za stanovanje, a donji za odbranu. Begzadići su u to vrijeme bili veliki zemljoposjednici, a prenosi se da su imali posjede i s druge strane Drine.

Kula je bila zapaljena 1942. godine zajedno s naseljem. Nakon Drugog svjetskog rata nije dovoljno održavana, pa su mještani odnosili kamenje za svoje potrebe. Potpuno je srušena 1992. godine. S obzirom na to da se nalazila na zemljištu koje je u vlasništvu Islamske zajednice, ne bi trebalo biti problema u pripremi projektne dokumentacije.

Islamska zajednica će podržati inicijativu da se kula obnovi i bude dio ponude vjerskog turizma zajedno s drugim znamenitostima na području Zvornika.

U Skočiću trenutno živi 25 stalnih povratnika. Međutim, vjeruju da bi ovo moglo pozitivno utjecati na proces povratka i ostanak onih koji su se vratili u mjesto koje se nalazi bliže srbijanskom gradu Loznici nego samom Zvorniku.

Ranije, istog dana, predstavnici Vakufske direkcije su zajedno sa glavnim imamom MIZ Zvornik i lokalnim imamom Ahmet ef. Memićem, obišli nekoliko vakufskih lokacija u Kozluku.