Danas (09.12) je u Sarajevu potpisan Protokol o realizaciji obnove Isa-begovog hamama između Generalne Vakufske direkcije Vlade Republike Turske i Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH. Protokol su potpisali Ali Hurat, zamjenik generalnog direktora Generalne direkcije vakufa Vlade Republike Turske, i Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Vakufska direkcija je već ranije obavijestila javnost o planu realizacije projekta rekonstrukcije Isa-begovog hamama, dok je Generalna Vakufska direkcija Vlade Republike Turske u septembru ove godine dala saglasnost na finansiranje projekta rekonstrukcije hamama.

Direktor Vakufske direkcije Senaid Zaimović se zahvalio Generalnoj direkciji vakufa Vlade Republike Turske na iskazanoj spremnosti za rekonstrukciju Isa-begovog hamama:

- Želim se zahvatili Generalnoj vakufskoj direkciji Republike Turske i njenom generalnom direktoru Adnanu Ertemu koji je u junu posjetio lokaciju hamama. Zatim i g. Aliju Hurati, koji su imali razumijevanja za ovaj projekat Vakufske direkcije i koji su mnogo radili na izmjeni zakonskih odredbi zbog kojih do sada Generalna vakufska direkcija nije imala mogućnost financiranja restauracije i obnove vakufskih objekata van Republike Turske, kazao je direktor Zajimović.

Ali Hurat je u svom obraćanju podsjetio na historijat razvoja vakufa te ukazao na značaj i važnost koji su vakuf imali tokom osmanske vladavine, kroz izgradnju obrazovnih, kulturnih, vjerskih i sličnih institucija koje su bile toliko jake da je vakufska imovina bila jača od države. On je također dodao:

- Naša vakufska direkcija u Turskoj, koja ima veoma dugu prošlost od skoro 1.000 godina, upravlja vakufima onako kako je naređeno vakufnamama i zadnjih godina smo uspjeli da oživimo mnogo vakufa koji su bili uništeni. U zadnjih devet godina uspjeli smo restaurirati više od 9.000 vakufa, kazao je Hurat.

Također, prisutnima se obratio i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Mustafa ef. Cerić koji je podsjetio na Isa-bega Ishakovića, utemeljitelja grada Sarajeva i graditelja Isa-begovog hamama te pomenuo neke od brojnih vakufa koje je iza sebe ostavio širom tadašnje Osmanske Carevine. Reisu-l-ulema je također podsjetio na obavezu Bosne i Hercegovine da donese zakon o restituciji:

- Evropska komisija je donijela akte u kojima se traži da sve bivše komunističke zemlje moraju što prije demontirati komunistički aparat. Između ostalog moraju i demontirati i nacionalizaciju privatne imovine, odnosno moraju donijeti i zakon o restituciji. To je rezolucija koja obavezuje i Bosnu i Hercegovinu. Mi o toj odluci nismo mnogo čuli zato što još uvijek imamo ostatke komunističkih logika i birokracija. Još uvijek nemamo zakon o restituciji i vakuf je još uvijek nezaštićen. Stoga želim da skrenem pažnju državnom i entitetskim parlamentima da utječu na donosioce zakona u našoj državi da se što prije donese zakon o restituciji kao jedan od uvjeta da možemo ući u evropske integracije jer Evropa prima samo one koji znaju šta je čije, kazao je reisu-l-ulema Cerić.

Nakon obraćanja reisu-l-ulema uslijedilo je i svečano potpisivanje protokola, a prisutnima je prikazana i video projekcija projekta obnove kompleksa Isa-begovog hamama.

Ovom prilikom Ali Hurat je reisu-l-ulemi poklonio kopiju originalnog Ibn Sinaovog djela „Kitabuš-šifa" (Medicina) na arapskom jeziku koje je stoljećima korišteno kao glavni udžbenik na medicinskim fakultetima širom Evrope. Pored toga g. Ali Hurat reisu-l-ulemi je poklonio i zbirku tugri (potpisa) osmanskih sultana, dok je reisu-l-ulema g. Aliju Huratu poklonio primjerak rukopisa mushafa Fadil-paše Šerifovića.