Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Pranjavor Fikret-ef. Čelenka i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar danas su u Sarajevu potpisali ugovor o izgradnji mektepskog igrališta za djecu u povratničkom naselju Konjuhovci.

- Na području MIZ Prnjavor imamo oko stotinu djece koja pohađaju osnovnu školu i većina njih pohađa mektepsku pouku. Ovo je važan projekat za nas, jer će ovo igralište značajno unaprijediti rad s tom djecom i mladima uopće, budući da trenutno djeca u džematu Konjuhovci nemaju igralište - kazao je efendija Čelenka za Preporod.info.

On očekuje da će radovi početi u novembru, te da će u drugoj fazi naredne godine igralište biti i izgrađeno, na radost djece i omladine ovog džemata.

- U osobno i u ime Medžlisa Prnjavor zahvaljujem ministru Dizdaru i nadam se da je ovo početak jedne dobre buduće saradnje na projektima koje je MIZ Prnjavor kandidirao Ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica FBiH. Također, hvala i muftiji banjalučkom Nusret-ef. Abdibegoviću koji je nesebično preporučio i podržao ovaj naš projekat - kazao je Čelenka.

Imam džemata Konjuhovci Admir-ef. Džaja izjavio je da danas potpisani ugovor puno znači za ovaj povratnički džemat, jer ovo naselje do sada nije imalo adekvatan prostor za igru za desetak predškolske, 35 školske djece i desetak srednjoškolaca.

- Ovo igralište će za njih biti mjesto okupljanja, mjesto gdje će se baviti sportom i drugim dobrim stvarima. To nam u ovom trenutku zaista puno znači - kazao je efendija Džaja.

On je također zahvalio Ministarstvu koje je podržalo ovaj projekat, ali i vakifu Mustafi Mušinoviću Zelji koji je kupio zemljište za potrebe spomenutog igrališta.

Predstavnici Medžlisa Prnjavor tokom sastanka informirali su ministra Dizdara i o stanju povratničke zajednice, kao i potrebama povratnika u ovom kraju.

Preuzeto sa preporod.info