U okviru jednodnevne službene posjete Bosni i Hercegovini predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan danas je posjetio Šehidsko mezarje Kovači, gdje je s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem i reisu-l-ulemom Islamske zajednice (IZ) u BiH Husein-ef. Kavazovićem proučio Fatihu prvom predsjedniku Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću i šehidima.

Nakon proučenog odlomka iz Kur'ana pored mezara predsjednika Izetbegovića, reisu-l-ulema Kavazović je proučio zajedničku dovu.

Predsjednik Erdogan i reisu-l-ulema Kavazović su obišli i gradilište Upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u BiH, koja se nalazi u neposrednoj blizini mezarja na Kovačima. Završetak izgradnje Upravne zgrade finansira Generalna direkcija vakufa Republike Turske shodno protokolu iz 2017. godine, koji je potpisan između ove i Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH.

Posjeti su prisustvovali i direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turske Burhan Ersoy i ambasador Republike Turske u BiH Nj.E. Sadık Babür Girgin.

Protokolom je predviđeno da predsjednik Turske Erdogan klanja džumu u Baščaršijskoj džamiji, u kojoj će hutbu održati reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović. Predsjednik Erdogan će s reisu-l-ulemom Kavazovićem poslije džume svečano otvoriti ovu džamiju, čiju restauraciju je finansirala Generalna direkcija vakufa Republike Turske.

Predsjednik Erdogan je u pratnji šire delegacije stigao danas u Sarajevo, a posljednji put u Bosni i Hercegovini bio početkom jula 2019. godine, kada je učestvovao na Samitu Procesa saradnje Jugoistočne Evrope (SEECP) na Jahorini pored Sarajeva.

Preuzeto sa preporod.info