Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) klanjao je džuma-namaz u Baščaršijskoj džamiji, odnosno Džamiji Havadže Duraka, koja od 16. stoljeća krasi staro jezgro Sarajeva. Restauracija na ovoj ljepotici iz 1528. godine počela je 2017. godine.

Protokol o restauraciji džamije koja je više puta obnavljana, a veća obnova je ona iz 1866/1867. godine, u aprilu 2017. potpisali su predstavnici Generalne direkcije vakufa Republike Turske i Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH.

Nakon džume svečano je otvorio obnovljenu džamiju.

- Drago Sarajevo, draga braćo muslimani, pozdravljam Vas, kazao je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan.

- Ova džamija gdje smo klanjali Džumu nek bude hairli za Sarajevo i cijeli svijet. Ova džamija je iz 1528. godine - poručio je Erdoan.

Dodao je da je nakon rata 1992.-1995. godine obnovljena.

- Prije šest godina smo počeli s radovima restauracije zahvaljujući sporazumu kojeg su potpisali predstavnici Generalne direkcije vakufa Republike Turske i Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH. Tek 2017. počeli smo radove. Radilo se i unutar džamije s kaligrafijom. Prošle godine je bila spremna za otvaranje. Trebali smo da je otvorimo u martu 2020., ali morali smo to da odgodimo zbog pandemije. Zadovoljstvo mi je da sa vama danas ovdje svečano otvorimo ovu džamiju - istakao je Erdoan.

Predsjednik Turske zahvalio se Allahu dž. š. na prilici da danas bude ovdje.

- Džamije su centri znanja i kulture. I moramo uzeti džamiju kao centar kako bi napredovali u svakom smislu. Našu djecu trebamo da nosimo po džamijama što je moguće više. Naše hanume i kćerke trebaju da što više posjećuju džamije. I oni koji nisu muslimani mogu da slobodno posjete naše džamije. Da Allah prihvati sve namaze koji se klanjaju u ovoj džamiji. Nek Allah bude zadovoljan sa našom braćom iz Sarajeva koji će klanjati ovdje - zaključio je predsjednik Erdoan.

U svom obraćanju reisu-l-ulema Kavazović je kazao:

- Poštovani gospodine Predsjedniče, u ime muslimana u Bosni i Hercegovini, najtoplije se zahvaljujem narodu Republike Turske i Vama na pomoći koju pružate Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini u obnovi porušenih džamija tokom Agresije na našu zemlju. Te džamije su dio naše zajedničke prošlosti, našeg zajedničkog identiteta i naše zajedničke budućnosti - kazao je reisu-l-ulema Kavazović i zahvalio u ime muslimana u Bosni i Hercegovini narodu Republike Turske i predsjedniku Erdoganu na pomoći koju pružaju Islamskoj zajednici u obnovi porušenih džamija tokom Agresije na našu zemlju.

Govoreći o budućnosti BiH reisu-l-ulema Kavazović je kazao:

- Muslimani u Bosni i Hercegovini, zajedno sa svojim komšijama pravoslavnim, katolicima i jevrejima, žele graditi mirnu, sigurnu i prosperitetnu državu Bosnu i Hercegovinu, kao državu svih njenih građana. Kao pripadnici dini islama nastavit ćemo živjeti u našoj vjeri dini islamu kojeg od srca volimo. Neće nas pokolebati ružne riječi nevaljalih ljudi, koje o sebi slušamo ovih dana. Svako o sebi najbolje govori, a svaka mržnja na kraju najveću štetu donese samom mrzitelju. Kao pripadnici dini islama nastavit ćemo živjeti u našoj vjeri dini islamu kojeg od srca volimo. Neće nas pokolebati ružne riječi nevaljalih ljudi, koje o sebi slušamo ovih dana. Svako o sebi najbolje govori, a svaka mržnja na kraju najveću štetu donese samom mrzitelju - kazao je Kavazović.

Na kraju svog obraćanja reisu-l-ulema Kavazović proučio je zajedničku dovu.