Na poziv muftije bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića, Muftijstvo bihaćko je posjetio zamjenik direktora Generalne direkcije vakufa Republike Turske Aydin Cem Aslanbay sa saradnicima, koji boravi u posjeti Bosni i Hercegovini.

Delegacija je posjetila Bihać i obišla džamiju Fethija u Bihaću, nacionalni spomenik i objekat od velike kulturno-historijske važnosti za Bihać, Krajinu i cijelu Bosnu i Hercegovinu. G. Cem Aslanbay sa saradnicima je prisustvovao prezentaciji koju su pripremili predstavnici džemata Fethija, Medžlisa IZ Bihać i Zavoda za kulturno naslijeđe USK. Potom je delegacija obišla i detaljno snimila činjenično stanje kada je u pitanju trenutno stanje objekta džamije Fethija, te sa svojim domaćinima razgovarali o brojnim detaljima vezanim za ovaj objekat.

- U svojim razgovorima sa cijenjenim reisu-l-ulemom Husein-ef. Kavazovićem i ambasadorom R Turske u BiH NJ.E. Sadık Babür Girginom, te sa direktorom Vakufske direkcije Islamske zajednice dr. Senaidom Zajimovićem, kandidirao sam džamiju Fethija kao objekat za koji nam treba i stručna i finansijska podrška kako bi krenuli u potpunu rekonstrukciju ovog objekta, koji je preživio brojne nedaće, ali opstao i svakim danom predstavlja sve veću opasnost od dodatnog narušavanja. Zahvalan sam svih imenovanim, jer su uložili napor da smo imali ovakvu delegaciju u posjeti i to ovim povodom. Fethija je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i njen kulturno-historijski dragulj. Fethija je Aja Sofija Bosne i Hercegovine osim što nije bila muzej, već samo vjerski objekat dvije vjere, ali i zbog svog značaja liči na Aja Sofiju. Ona je važna i za Grad Bihać, Medžlis IZ Bihać i Muftijstvo bihaćko. Dobili smo obećanje predstavnika Generalne direkcije vakufa R Turske da će objekat džamije Fethija staviti na listu svojih prioriteta i zbog toga sam im neizmjerno zahvalan - izjavio je muftija Kudić.

Amir Kadić iz Zavoda za kulturno naslijeđe Unsko-sanskog kantona ističe da je Fethija nakon Begove džamije u Sarajevu i Ferhadije u Banjaluci, najznačajniji objekat kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine i da je posljednje urušavanje koje je doživjela posljednji alarm svima da se moraju uključiti u njenu temeljnu rekonstrukciju.

- Ova džamija zaslužuje da joj se u cjelosti posvetimo. Ona je jedina džamija koja je ostala na šetalištu i na glavnoj bihaćkoj ulici, ona je nacionalni spomenik i dragulj Bosne i Hercegovine. Islamska zajednica i Zavod za kulturno naslijeđe su do sada pripremili nekoliko važnih dokumenata koji su neophodni za početak procesa potpune rekonstrukcije i došli smo do izrade glavnog projekta, kojeg od sada treba preuzeti licencirana projektanska kuća i to zaista košta. Međutim, vrijednost ove džamije je nemjerljiva i vrijedi ma koliko se uložilo u njenu rekonstrukciju - poručio je Kadić.

Imam džamije Fethija Abdul-Aziz-ef. Nuspahić je istakao kako je objekat džamije Fethija pretprio značajna oštećenja tokom posljednje agresije na našu zemlju, a posebno su ta oštećenja došla do izražaja nakon potresa koji je pogodio R Hrvatsku 2020. godine.

- Objekat džamije Fethija je trošan i bio je zreo za potpunu rekonstrukciju dosta ranije, ali sada on postaje svima nama veliki teret, s obzirom da je objekat napuknut, da vremena na vrijeme padne neki dio pred sami ulaz u džamiju ili oko džamije, a infrastruktura za jednu džamiju je nedovoljna, jer nemamo mokrih čvorova, abdesthane, ostave i sl. Zahvalan sam rukovodstvu medžlisa i muftijstva što su se uključili da nam pomognu, a nadma se da će naši prijatelji i braća iz Turske prepoznati značaj onoga što predstavlja ova džamija - rekao je efendija Nuspahić.

Nakon džamije Fethija, delegacija je obišla i lokalitet džamije u Ripču koja se nalazila na rječnoj otoci, a koja je zapaljena 1942. godine od strane džamijskog komšije nemuslimana, koja datira iz osmanlijskog perioda i koja nije obnavljana od drugog svjetskog rata od kada je i zapaljena. Džematlije džemata Ripač su očistili lokalitet džamije, sva kamenja koja su činili zidove ove džamije i bila na lokalitetu džamije su sačuvana i trenutno je u fazi izrada potrebne dokumentacije za njenu ponovnu izgradju. Također se ova ideja svidjela delegaciji iz Turske, jer je na izvanrednom mjestu, potiče iz vremena osmanslijskog boravka na ovim prostorima i nalazi se na riječnom ostvu rijeke Une i nije finansijski zahtjevan projekat, a u blizini je prelijepih ripačkih slapova, te su obećali svoju pomoć i podršku.

- Veliki je interes naših džematlija, ali i Grada Bihaća i Medžlisa IZ Bihać da se ponovo sagradi ova džamija. Ona svojim izgledom oduševlja, a njena lokacija i turistički potencijal koji nosi sa sobom je kandiduje u vrh prioriteta. Zahvalan sam našoj Islamskoj zajednici na svim nivoima, te Generalnoj direkciji vakufa R Turske što su nam omogućili da predstavimo ovaj naš projekat i što su svi oduševljeni idejom i obećali su svesrdnu pomoć ovom projektu. Nadam se da će uskoro naš džemat dobiti još jednu džamiju i dragulj među vjerskim objektima u našem gradu - izjavio je Mehmed-ef. Beganović, imam džemata Ripač

Svoju nesebičnu podršku ovim projektima su dali i glavni imam Medžlisa IZ Bihać Mensur-ef. Ćehić i predsjednik Izvršnog odbora prof. Samir Bećirspahić, koji su također imali zapažena izlaganja kod predstavljanja ovih projekata predstavnicima Generalne direkcije vakufa Republike Turske.

Nakon posjete Bihaću, delegacija je posjetila Sanski Most gdje su obišli radove na budućoj zgradi Vakufskog tržnog centra, kojeg finansira Generalna direkcija vakufa R Turske i čija vrijednost se procjenjuje na šest miliona konvertibilnih maraka.

Preuzeto sa preporod.info