U Istiklal džamiji u Sarajevu danas je počela podjela prehrambenih paketa penzionerima Islamske zajednice i najugroženijim članovima udruženja koja se bave socijalno-ugroženim osobama.

Organizator ove humanitarne akcije je Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koji tokom cijele godine, a posebno u mjesecu ramazanu, provodi različite vidove aktivnosti od kojih su i ovakve dodjele prehrambenih paketa socijalno ugroženim kartegorijama.

Prehrambeni paketi u vrijednosti od po oko 50KM upućeni su u muftijstva, medžlise i džemate u kojima je registrovana povećana potreba za ovom vrstom pomoći. Sadržaj paketa su artikli proizvedeni na vakufskim parcelama i projektima u Turskoj, a obezbijeđeni su u saradnji sa Direkcijom vakufa Republike Turske i Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH.

- Ova vrsta pomoći posebno je dobrodošla u vremenu pandemije korona virusa gdje se ljudi trenutno nalaze u stanju potrebe. Ostaju bez posla, teška je materijalna situacija, i ova vrijedna donacija od vakufa Republike Turske je od velike koristi. Ovom prilikom smo širom Bosne i Hercegovine našim sugrađanima koji su u potrebi uputili oko tri hiljade prehrambenih paketa. Akciju realizujemo u saradnji sa Vakufskom direkcijom IZ i Međunarodnim forumom solidarnosti EMAUS - izjavila je za Preporod.info mr. Emina Bešlija, stručni saradnik za koordinaciju i raspodjelu Ureda za društvenu brigu.

Rukovodilac odjela za projekte Vakufske direkcije IZ, Asmir Neimarlija je istakao da je ova donacija značajna za Islamsku zajednicu a da je dio dugogodišnje saradnje sa donatorom iz Turske.

- Vakufska direkcija već duži niz godina sarađuje sa Generalnom direkcijom vakufa Republike Turske s kojom realizira višemilonske projekte u BiH. Projekat sa ramazanskim paketima realizujemo već šest godina u nizu, a evo, i u ovoj teškoj situaciji imamo priliku distribuirati ih u saradnji sa Uredom za društvenu brigu - rekao je.

Procjenu stanja na terenu i raspodjelu odgovarajućih količina paketa vršio je upravo Ured.

- Ured za društvenu brigu ima evidenciju svih kategorija stanovništva i za ovaj projekat su birani oni koji su u najvećoj potrebi, a ovu značajnu akciju u saradnji sa muftijstvima na terenu realizuju putem medžlisa - dodao je Neimarlija.

Senida Karović, predsjednica Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo navela je da je ovo jedna od redovnih ramazanskih aktivnosti, kada svojim članovima obezbjeđuju ovakav vid pomoći.

- Sa Rijasetom IZ, odnosno sa Uredom za društvenu brigu već godinama sarađujemo i nisu nas nikada iznevjerili, na čemu smo im beskrajno zahvalni. Oni nama, pored ovakvih paketa sa prehrambenim artiklima, doniraju i mesne prerađevine koje raspoređujemo svojim članovima - rekla je Karović.

Predsjednik Skupštine Udruženja logoraša Novi Grad Sarajevo '92-'96 Amir Smječanin je istaknuo da je svaka pomoć dobrodošla, naročito u ramazanu, s obzirom da logoraši nemaju nikakvu podršku društva na nivou BiH.

- Mi smo i prije ove pandemije bili ugrožena kategorija, upravo zbog toga što je državna nebriga prema ovoj populaciji dovela ih na prosjački štap. Zahvaljujemo se Rijasetu i Uredu za društvenu brigu koji se naših članova kontinuirano svake godine po nekoliko puta sjete ovakvim akcijama - rekao je Smječanin prilikom preuzimanja paketa.

Preuzeto sa preporod.info