Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović sastao se u ponedjeljak u Ankari s predsjednikom Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) Alijem Erbasom.

U saopćenju iz Diyaneta navedeno je kako je Erbas izrazio zadovoljstvo zbog posjete Kavazovića.

- Uvijek smo stajali uz Bosnu, tokom rata početkom 90-ih godina koji se poklopio s našom mladosti. Nadam se da će jačanje Bosne i Hercegovine kao države i daljnji razvoj njenih odnosa s Turskom otkloniti probleme. Mi ćemo dalje jačati naše odnose s Bosnom -poručio je Erbas.

Kavazović je naveo da žele iskoristiti iskustva turskog Diyaneta kada je riječ o vjerskoj službi, vjerskom obrazovanju i vjerskim publikacijama te zahvalio Erbasu na sastanku.

Reisu-l-ulema se sastao i s direktorom TIKA-e kao i s direktorom Generalne direkcije Vakufa Republike Turske. Razgovarano je o nastavku i završetku započetih projekata kao i o pokretanju novih.

U delegaciji su pored Reisu-l-uleme bili i goraždanski muftija Remzija-ef. Pitić, direktor Vakufske direkcije hfz. Senaid Zajimović i šef Kancelarije Reisu-l-uleme Rifat Fetić.

(Preporod.info)