U srijedu, 02.02.2022. godine direktor Vakufske direkcije IZ u BiH, dr. Senaid Zajimović i rukovodilac Odjela za projekte Asmir Neimarlija posjetili su Medžlis IZ-e Vareš. 

Goste su dočekali predsjednik Medžlisa IZ-e Vareš Denis Kovačević, glavni imam Ramiz-ef. Zubača i sekretar Almir-ef. Mešić.

Domaćini i gosti su obišli devastiranu zgradu Medžlisa, a potom održali radni sastanak na kome su razgovarali o stanju vakufa na području Medžlisa IZ-e Vareš, problemima sa kojima se Medžlis susreće na terenu, te mogućem unapređenju istih s posebnim osvrtom na zgradu Medžlisa.

Dogovoreni su konkretni koraci za daljnje djelovanje i pomoć Vakufske direkcije u realizaciji određenih projekata

Predstavnici Medžlisa IZ-e Vareš su se zahvalili predstavnicima Vakufske direkcije na posjeti i obečanoj pomoći u realizaciji projekata od interesa za Islamsku zajednicu na području Medžlisa IZ-e Vareš

Nakon klanjanja podne namaza u Čaršijskoj džamiji predstavnici Vakufske direkcije, Medžlisa IZ Vareš i  vakifa-donatora Asaad el-Akiil iz Kuvajta prisustvovali su polaganju kamena temeljca za izgradnju nove džamije "Insan" na području džemata Ravne. Sredstva za izgradnju džamije  obezbijedili su Vakufska direkcija i Medžlis IZ Vareš putem vakifa-donatora humanitarne organizacije „Insan“ iz Kuvajta.

Na kraju je proučena dova za ovaj mubarek i hajirli projekat te upriličen ručak za goste.