Pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića, danas je u Sarajevu održana 47. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice.

Na sjednici su razmatrani i usvojeni izvještaji o radu i finansijski izvještaji Islamskog pedagoškog fakulteta iz Zenice, Islamskog pedagoškog fakulteta iz Bihaća i Medrese "Osman-ef. Redžović" iz Velikog Čajna kod Visokog.

Također je razmatran i usvojen prijedlog za formiranje džemata Podgajevi, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Živinice.

Članovi Rijaseta su razmatrali i prijedlog rješenja o priznavanju idžazetname iz oblasti kiraeta (hifza) stečene pred komisijom izvan BiH, te je usvojeno da se predmetna idžazetnama prizna, a novi hafiz uvede u registar onih koji su položili hifz.

Razmatrana je i usvojena finansijska podrška projektu "Mreža mladih", razmatrana i usvojena finansijska podrška projektima za brak i porodicu, razmatran i usvojen prijedlog za formiranje komisije za izradu Pravila o visokoškolskim ustanovama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te data saglasnost za predloženi sastav komisije.

Na sjednici je razmatran i usvojen devetomjesečni izvještaj o realizaciji budžeta Rijaseta i njegovih ustanova u Sarajevu za 2021. godinu, razmatran i usvojen Nacrt Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o organiziranju Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i dijaspori, razmatran i usvojen prijedlog za davanje saglasnosti na Statut džemata Gislaved Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj, te razmatran i usvojen Prijedlog odluke o izmjeni Statuta Vakufske direkcije.

Na sjednici je raspravljano i o nekim drugim pitanjima, te o radno-pravnim statusima, kadrovskim i drugim pitanjima iz nadležnosti Rijaseta.

(Preporod.info)