Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka obilježava se 15.februara. Tim povodom Udruženje "Srce za djecu oboljelu od raka" ukazalo je, na važnost podizanja svijesti javnosti zbog boljeg razumijevanja poteškoća s kojima se susreću djeca oboljela od malignih bolesti, ali i njihove porodice.

- Cilj je informisati javnost o problemima najmlađih bolesnika, ali i senzibilirati je u cilju poboljšanja kvalitete života djece i mladih tokom liječenja, ali i nakon. Međunarodni simbol borbe protiv raka kod djece je zlatna vrpca. Njom se ukazuje, prije svega, na dragocjenost dječijeg života, te se želi podsjetiti javnost na svakodnevnu borbu naših malih heroja protiv ovih opakih bolesti – istakao je Fikret Kubat, direktor Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka".

Ono što ohrabruje roditelje jeste da će pored Sarajeva, kako je ranije najavljeno iz ovog Udruženja, na proljeće, u okviru Manifestacije “Dani vakufa” biti otvorena Roditeljska kuća u Tuzli. Sveobuhvatan koncept predviđen je za djecu oboljelu od raka, ali i članove njihovih porodica, a posebno značajno je to da se kuća nalazi u neposrednoj blizini Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla u kojoj mališani i provode najveći dio vremena.

Altruistički osjećaj za potrebe zajednice i društva duboko je utkan u koncept vakufa. Taj osjećaj vođen hadisom Božijeg Poslanika da je najbolji među ljudima onaj koji ljudima najviše koristi nikada nije prestao draškati ljudska srca na putu dobra. Svrhu i korist od vakufa diktirale su ljudske potrebe u datom vremenu. Otuda i toliko bogatstvo i raznolikost vakufa osnivanih kroz povijest. Primjere da to nije samo slovo na papiru imamo širom islamskog svijeta. Ali interesantno je da vakuf nikada nije bio ograničen ni vjerskim, ni nacionalnim, ni regionalnim, ni državnim podjelama. Ako pogledamo kroz stare vakufname vidjet ćemo da su vakifi vakufili svoju imovinu za potrebe lokalnog stanovništva ali i za potrebe stanovnika drugih, udaljenih provincija kao i za stanovništvo Meke, Medine i Jerusalema. Taj se koncept očuvao i do danas kroz mnogobrojne vakufe čijem osnivanju svjedočimo. Roditeljska kuća u Tuzli je projekat šire društvene zajednice. Islamska zajednica je prepoznala potrebe društvene zajednice i na poziv Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“ uključila se u obezbjeđivanje sredstava za realizaciju ovog projekta i u njega uključila svoje partnere iz države Kuvajt. Udruženje "Srce za djecu oboljelu od raka" i Vakufska direkcija su putem Generalnog sekretarijata za vakufe iz Kuvajta obezbijedili potrebna sredstva.

Izgradnja roditeljske kuće u Tuzli počela je u junu 2021. godine, međutim proces realizacije projekta usporila je prvenstveno pandemija koronavirusa, a zatim i inflacija koja je dovela do drastičnog povećanja cijena građevinskog materijala.

Kuća je površine 400 metara kvadratnih sa kapacitetom od pet smještajnih jedinica, odnosno apartmana, a tu su i zajedničke prostorije, poput kuhinje, trpezarije, dnevnog boravka, vešeraja i ostave.