Zbog čestih reakcija članova Islamske zajednice (IZ-e) i građana Mostara u vezi sve češćih medijskih napisa o haremu Kantarevac u Liska ulici Medžlis IZ-e Mostar još jednom želi podsjetiti javnost da su naši stavovi po tom pitanju kontinuirano jasni i nepromjenljivi. U tom smislu pozdravljamo odlučnost porodica poginulih boraca, porodica civilnih žrtava rata, nevladinih udruženja da narav tog lokaliteta ostane nepromijenjena. Cijenimo i to što je sličan stav javno iznio i predsjednik Gradskog vijeća Salema Marić.

Za Islamsku zajednicu je nedopustivo da postoje uopće inicijative da se taj lokalitet ekshumira. Nedopustivo je da gradsko čelništvo organizira sastanke sa sličnim temama, da na tim sastancima učestvuju i neki Bošnjaci a da se prethodno nisu konsultirali sa Islamskom zajednicom. Izražavamo čuđenje nad činjenicom da je Gradonačelnik Mostara prijedlog međunarodnih organizacija prihvatio ad hoc bez šire javne rasprave jer se radi o jako kompleksnom i osjetljivom pitanju. Lokalitet harema Kantarevac u Liska ulici je nasilno oduzeta vakufska imovina i svi oni koji se pozivaju na predratni njegov izgled aboliraju to pravno nasilje. Medžlis IZ-e Mostar već godinama vodi administrativno pravne procedure da se ispravi to nasilje i da se sva oduzeta vakufska imovina u procesu restitucije, što je država Bosna i Hercegovina obvezna učiniti, vrati Islamskoj zajednicu uključujući i lokalitet Lakišića harema.

Što se tiče izgradnje spomenika civilnim žrtvama rata Medžlis IZ-e Mostar smatra da je takav spomenik od izuzetno velike važnosti za budućnost građana Mostara, ali da lokalitet harema Kantarevac nije za to prikladno mjesto. U tom haremu su prvih dana agresije na Bosnu i Hercegovinu i grad Mostar pokopani pripadnici A R BiH, HVO-a, HOS-a, civilne žrtve bjesomučnog granatiranja različitih nacionalnosti i vjeroispovijesti. Stoga smatramo da bi širenje narativa na druge periode rata samo zasjenilo ovaj vrlo važan historijski period i zasjenilo njegovu rječitost. Uz to još napominjemo da ideja izgradnje spomenika civilnim žrtvama rata nije dovoljno iskomunicirana sa mostarskom javnosti. Nejasno je da li ta ideja podrazumijeva i civilne žrtve rata iz ranijih historijskih događaja, jer su baš u tom i Lakišića haremu pokopane nedužne civilne žrtve u najezdi uskočkog serdara Stojana Jankovića. I tokom Prvog i tokom Drugog svjetskog rata u Mostaru nasilnim putem ubijeno na stotine nedužnih civila. Mostar za tako važan poduhvat ima druge parkove i druge javne površine neopterećene pravnim nasiljem.