U okviru manifestacije „Dani Gazi Husrev-begovih hajrata“ upriličen je naučni skup pod nazivom „Uloga i značaj Gazi Husrev-bega u historiji Bosne i Hercegovine“ čiji su organizatori Gazi Husrev-begova biblioteka, Orijentalni institut, Institut za historiju i Historijski arhiv Sarajevo.

Osman Lavić, direktor Gazi Husrev-begove biblioteke i predsjednik Naučnog odbora za pripremu naučnog skupa, je kazao da su ovim povodom poslali pozive na više adresa akademskih radnika, historičara i istraživača.

- Pozive smo uputili u namjeri da iz današnje perspektive, sa današnjim arhivima, dokumentima valoriziramo i damo vlastito viđenje značaja i uloge Gazi Husrev-bega i njegovih hajrata – naveo je Lavić.

Gazi Husrev-beg je, pored materijalnih dobara, ostavio i primjer onih osobina koje vjernik treba da u svom biću usvoji, smatra Lavić.

- Gazi Husrev-beg je nastojao obezbijediti sve ono što je ljudima potrebno, bez obzira na vjersku pripadnost. Benefiti njegovih vakufa se ne vide samo u Sarajevu, nego i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine. Gazi Husrev-beg je bio dalekovidan, jer je predvidio da se u njegovim odgojno-obrazovnim institucijama izučava i ono što bude potrebno u skladu s vremenom u kome se to bude realiziralo – poručio je Osman Lavić, direktor Gazi Husrev-begove biblioteke i predsjednik Naučnog odbora za pripremu naučnog skupa.

Učešće u četiri sesije naučnog skupa je uzelo 20 izlagača iz Bosne i Hercegovine i Turske. Neki od segmenata života i djela Gazi Husrev-bega koji su tematizirani na ovom naučnom skupu su: Gazi Husrev-beg i njegov doprinos razvoju Sarajeva, Kontinuitet i mijenjanje Gazi Husrev-begovog vakufa, Gazi Husrev-begova džamija u historijskom kontekstu, Uzurpacija Gazi Husrev-begovog vakufa i njene posljedice na društvo.

Manifestaciju „Dani Gazi Husrev-begovih hajrata“ organizira Gazi Husrev-begov vakuf povodom 500. godišnjice imenovanja Gazi Husrev-bega za namjesnika Bosne. Manifestacija traje od 15. septembra do 5. oktobra 2021. godine.

(Rabija Arifović/Preporod.info)