Obnova Behram-begove ili Šarene džamije u Tuzli, nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, realizuje se na osnovu potpisanog protokola Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH s Generalnom direkcijom vakufa Republike Turske koja je osigurala finansijska sredstva za rekonstrukciju.

Behram-begova, Šarena ili Časna džamija prvi put se spominje 1548. godine, ali pretpostavke govore kako je izgrađena nekih 15 godina ranije. Utemeljitelj Šarene džamije nije poznat. Poznato je da je početkom 17. stoljeća Behram-beg osnovao svoj vakuf, a u vakufnami se kao dijelovi vakufa navodi i obnavljanje Časne džamije i novoizgrađene medrese

Džamija, medresa i mekteb su izgorjeli u velikom požaru koji je zahvatio Tuzlu u septembru 1871. godine. Nova džamija na istom mjestu je izgrađena 1888. godine u pseudomaurskom stilu.

- U svom izvornom obliku, džamija je imala drvenu kupolu iznad molitvenog prostora koja je 1895. godine zamijenjena četvorovodnim krovom, a ulazni trijem koji je bio izveden u istom maniru, u obliku baldahina, srušen je 1960. godine i umjesto njega izvedena je nova konstrukcija sa osam zidanih stubova i trovodnim krovom - navode iz Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa TK, prenosi Fena.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je u februaru 2010. godine proglasila "Graditeljsku cjelinu - Šarena (Časna, Atik, Gradska, Behram-begova) džamija sa haremom, ulazni portal i mjesto Behram-begove medrese u Tuzli, općina Tuzla" nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Tada su propisane mjere zaštite, uključujući izradu projekta konstruktivne sanacije, radove na sanaciji oštećenja fasade i dodatnog osiguranja temelja od slijeganja.

Šarena džamija, najstarija tuzlanska džamija, će nakon rekonstrukcije dobiti kupolu kakvu je imala i 1888. godine. Također, džamiji će biti vraćen i trijem koji je ranije uklonjen.

Preuzeto preporod.info