Svečana i radna sjednica Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Tuzla kojom se obilježava 15. februar, datum kada je 1572. godine nastala Gazi Turali-begova vakufnama održana je jučer.

Muftijstvo tuzlansko je donijelo odluku da se 15. februar proglasi datumom od posebnog značaja za Muftijstvo, a odlukom Izvršnog odbora ovaj dan se obilježava kao Dan Medžlisa Tuzla.

Svečanoj sjednici prisustvovao je muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović koji je u svom obraćanju istakao plemenitost Gazi Turali-bega i veličinu njegovog djela.

- Ponosni smo na Gazi Turali-bega, velikana ove zemlje. Njegovo djelo je veliki podstrek za sve nas u Tuzli i mnogo šire. Tokom prošle godine, obilježavajući 450 godina Gazi Turali-begova vakufa, dodatno smo se identificirali sa vakufom ovog velikana, ali i sa vakufom općenito. Vakuf je izdanak naše lijepe vjere dini-islama, univerzalno dobro s kojim poniče radost u srcu i duši čovjeka - istakao je.

Ovom prilikom je istakao i ulogu MIZ Tuzla na predstavljanju i unapređenju vakufa.

- Medžlis je u dugom nizu godina učinio mnogo da se ponovo povežemo sa našim vakufima a ta veza je najjača sa vakufom Gazi Turali-bega. Hvala Bogu da smo u značajnoj mjeri obnovili ovaj vakuf, naš korijen koji je u ovome gradu tako dobro definiran - kazao je Muftija Fazlović.

Referat o Gazi Turali-begu predstavio je sekretar MIZ Tuzla Mersad Pašić, a o programu obilježavanja 15. februara govorio je glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović.

Poučena je sura Ja-sin pred dušu vakifa Gazi Turali-bega i svih vakifa koji su preselili na ahiret.

Preuzeto sa preporod.info