U ponedjeljak, 17.10.2022. godine, u prostorijama islamskog centra Kalibunar u Travniku, u jutarnjim satima je održan stručni seminar za imame travničkog Muftiluka.

Seminar je bio u znaku vakufske tematike i problematike, sa intencijom stručne edukacije imama. U prvom dijelu seminara predavanje je održao Huso Salihović iz Odjela za pravne i ekonomske poslove Vakufske direkcije i to na temu "Upravljanje i raspolaganje vakufskom imovinom". Salihović je posebno iskoristio priliku da kroz primjere sa terena prisutnima ukaže na frekventna pitanja iz domena vakufske problematike, kao i da iz pozicije iskusnog pravnika odgovori na određene dileme i pitanja o vakufima sa kojima se susreću imami u džematima. U nastavku seminara predavanje je održao i dr. hfz. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije u Sarajevu, govoreći na temu "Vakuf u misiji imama". Dr. Zajimović je pohvalio sveopći rad imama i pozvao ih na afirmaciju vakufa u džematima. Posebno je naglasio značaj vakufa za imame, kao i imama za vakufe. “Imam je svaki dan u kontaktu sa vakufom, njegovo radno mjesto je u vakufskom objektu, živi u vakufskom objektu, podučava djecu u vakufskom objektu. Sudbinski je vezan za vakufe. Zbog toga je njegova misija islama neodvojivi dio misije vakufa kao materijalne podloge za realizaciju iste.”

U drugom dijelu seminara upriličena je promocija knjige „Nacionalizacija vakufske imovine i finansijska organizacija Islamske zajednice u BiH od 1959. do 1965. godine“, autora dr. Adisa Sultanovića, čiji je izdavač Vakufska direkcija Sarajevo. Uvodni dio o knjizi je napravio muftija dr. Adilović, koji je čestitao autoru i izdavaču na projektu stručnog istraživanja o vakufima i izdavanju knjige. U nastavku se referirao na određene dijelove knjige, ukazavši na konkretne rezultate istraživanja o nacionalizaciji vakufa i implikacijama nacionalizacije na terenu. Autor knjige, dr. Sultanović je u svom obraćanju ukazao na brojne primjere nacionalizacije i naveo konkretne podatke o razmjerama ataka na imovinu i vakufe Islamske zajednice u periodu od 1959. do 1965. godine. U nastavku je o knjizi govorio i dr. Senaid Zajimović, referirajući se na mnoge primjere iz knjige, na osnovu kojih je, kako je naglašeno, moguće napraviti retrospektivu procesa nacionalizacije vakufske imovine u naznačenom periodu. Još jednom je dr. Zajimović istaknuo važnost istraživačkog rada kojeg Vakufska direkcija revnosno pordržava i pozvao prisutne imame na istraživanje tema o vakufima. „Historija se ponavlja. Naučimo nešto iz nje,“ rekao je Zajimović na kraju svog izlaganja.