U srijedu, 6. septembra 2023. godine, vlasnik i direktor kompanije “ITC” d.o.o. Zenica, doc. dr. sc. Suvad Isaković, zajedno sa svojom suprugom g-đom Džemilom Isaković, izvršnom direktoricom, posjetili su muftiju zeničkog hafiza prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarevića.

Povod posjete je razmatranje ideje rekonstrukcije i restauracije Stare džamije u Orahovici kod Zenice. Gospodin Isaković je tokom razgovora s muftijom izrazio želju da se ovom rekonstrukcijom i restauracijom produži životni vijek ove džamije.

Muftija Dizdarević srdačno je čestitao gospodinu Suadu i njegovoj supruzi Džemili na ovoj hvale vrijednoj ideji, naglasivši da će Muftijstvo zeničko pružiti punu podršku ovom projektu. Istakao je da ovakvim inicijativama šaljemo važnu poruku o očuvanju i održavanju naše bogate tradicije.

Sastanku u Muftijstvu zeničkom prisustvovao je i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica, mr. Jakub-ef. Salkica, čime je naglašena važnost ovog budućeg projekta.

Stara džamija u Orahovici ima poseban značaj te se nalazi na listi zaštićenih nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine od 7. septembra 2011. godine. Ona je jedan od ukupno devet zaštićenih spomenika na području Zenice.

Preuzeto sa muftijstvo.ba