U kakanjskom naselju Plandište danas je, u okviru desete jubilarne manifestacije „Dani vakufa 2022“ svečano otvoren Islamski centar u Plandištu, Sredstva za dovršetak izgradnje džamije osigurala je Vakufska direkcija putem humanitarne organizacije „El-Igasa“ iz Kuvajta.

Kamen-temeljac postavljen je 29.10.2020. godine, a otvorenjem džamije Medžlis Islamske zajednice Kakanj dobio je na upotrebu lijep i funkcionalan objekat.

Na ovaj način nekoliko hiljada stanovnika ovoga mjesta konačno su dobili mjesto za obavljanje zajedničkih namaza, centar svoga religijskog života te mekteb za poduku svojih najmlađih i mjesto za organiziranje različitih aktivnosti u kojima će sudjelovati omladina ovoga mjesta.

Otvorenju džamije prisustvovali su izaslanik reisu-l-uleme muftija dr. Ahmed ef, Adilović, direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović, izaslanik muftije sarajevskog dr. Samed Omerdić, glavni imam MIZ Kakanj Sulejman ef. Čeliković, predsjednik Medžlisa Nevzet Kovačević i drugi predstavnici Medžlisa i Muftijstva sarajevskog. Svečanosti je prisustvovao i načelnik općine Kakanj Mirnes Bajtarević te dr. Sultan el-Hanna i šejh Nabil el-Avadi predstavnici humanitarne organizacije „El-Igasa“ .

Riječima dobrodošlice okupljenima se obratio predsjednik Građevinskog odboraPrisutne je upoznao sa historijatom ovoga džemata te istaknuo značaj izgradnje ove džamije.

U svom obraćanju glavni imam MIZ Kakanj, Sulejmen ef. Čeliković podsjetio je na hronologiju izgradnje džamije u naselju Plandište.

U ime vakifa iz prijateljske države Kuvajt obratili su se dr. Sultan el-Hanna i šejh Nabil el-Avadi. Ovom prilikom izaslanik reisu-l-uleme muftija dr. Ahmed ef, Adilović uručio im je u ime Medžlisa Islamske zajednice Kakanj prigodne poklone.

U ime muftije sarajevskog dr. Nedžad ef.Grabusa prisutnim gostima obratio se dr. Samed Omerdić. On je u svome obraćanju čestitao Islamskoj zajednici, Muftijstvu sarajevskom, Vakufskoj direkciji i Medžlisu Islamske zajednice Kakanj na uspješnoj izgradnji džamije koja će zadovoljiti potrebe vjernika na ovim prostorima.

Direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović zahvalio se u svome obraćanju prisutnim vjernicima na velikoj posjećenosti svečanom otvorenju novosagrađene džamije. Istaknuo je da je i ovaj objekat kao i velika većina drugih džamija izgrađen na inicijativu domaćih vakifa.

Izaslanik reisu-l-uleme muftija dr. Ahmed ef, Adilović podsjetio je na kur'anske riječi o udjeljivanju na Božijem putu. Osvrnuo se na potrebu izgradnje džamija koje će odgajati ljude u pokornosti Allahu dž.š. Izrazio je nadu da će ova džamija biti mjesto na kojem će se odgajati novi naraštaji u skladu sa moralnim načelima kojima nas uči naša vjera.

Dovu je proučio glavni imama MIZ Kakanj Sulejmen ef. Čeliković, nakon čega je uslijedio svečani čin predavanja ključeva vakifu i otvaranja džamije.

Džuma-namaz je predvodio i hutbu održao izaslanik reisu-l-uleme muftija dr. Ahmed ef. Adilović.

Na ovaj način u sklopu Manifestacije „Dani vakufa u BiH – 2022“, svečano je otvoren još jedan vakufski objekat.