U nedjelju 29. septembra 2013. godine u prisustvu velikog broja vjernika iz svih krajeva naše zemlje u Podlugovima je svečano otvorena novoizgrađena džamija. Sredstva za dovršetak džamije obezbijedila je Vakufska direkcija putem humanitarne organizacije Al Najat iz Kuvajta kroz vakufski „Fond za izgradnju novih, rekonstrukciju i adaptaciju postojećih vakufskih i vjerskih objekata.

Ovoj svečanosti prisustvovali su izaslanik reisu-l-uleme, muftija tavnički mr. Nusret ef. Abdibegović, muftija goraždanski Hamed ef. Efendić, direktor Vakufske direkcije, mr. Senaid Zajimović, glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo mr. Ferid ef. Dautović te mnogobrojni imami MIZ Sarajevo i susjednih medžlisa.

Svečanosti otvorenja prisustvovali su i brojni predstavnici političkog, kulturnog i javnog života.

Prisutnim vjernicima obratio se mjesni imam Asmir ef Salihović. U svojoj besjedi Asmir ef. je upoznao prisutne vjernike o džematu i njegovoj strukturi. Istaknuo je da su u Podlugovima svoj smiraj našli mnogobrojni građani iz preko dvadeset općina koji su pred stravičnim zulumom morali napustiti svoje predratne domove. Uporedo sa izgradnjom džamije građen je i džemat kao bosanski ćilim otkan iz raznobojnog bosanskog šarenila. Asmir ef. Salihović je istaknuo zaslugu svih vakifa a posebno prijatelja iz Kuvajta čijim sredstvima su dovršeni radovi. Posebno se zahvalio Vakufskoj direkciji koja je pomogla u iznalaženju donatora i uspješnoj implementaciji projekta.

Predsjednik Građevinskog odbora Adem Efendić podsjetio je da je temeljac za džamiju u Podlugovima postavljen u junu 2009. godine na placu koji su džematlije sami kupili . Tu aktivnost pomogla je Općina Ilijaš, Medžlis IZ Sarajevo i Rijaset. Zahvaljujući radu i elanu džematlija i njihovog imama Asmira efendije Salihovića, lokalnih privrednika koji nisu štedjeli ni u novcu ni u građevinskom materijalu, te donatorima iz Kuvajta projekat izgradnje džamije je uspješno završen.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić podsjetio je na same početke kada je oformljen džemat na čelu sa rahmetli Ibrahim ef. Kahrimanom. Nakon reintegracije Općine Ilijaš i Podlugova vjerski život džemata odvijao se u društvenom domu više od deset godina. Načelnik je istakao da danas u Podlugovima živi dvadeset šest posto stanovnika više nego što ih je bilo 1991. godine te da je jedna od najbrže razvijajućih mjesnih zajednica na području Općine Ilijaš.

Vidno radostan direktor humanitarne organizacije Al Najat, Muhammed Ismail El Ensari je istakao da je džamija u Podlugovima samo jedan u nizu projekata koje ova humanitarna organizacija realizira u Bosni i Hercegovini. Napomenuo je da je počastvovan što je u mogućnosti da pred ovako velikim brojem vjernika otvori novosagrađenu džamiju. Naročito je istaknuo ulogu Vakufske direkcije i njenih uposlenika u realizaciji projekta.

Direktor Vakufske direkcije, mr. Senaid Zajimović govorio je o vakifima iz Kuvajta i njihovoj ljubavi prema Bosni i Bošnjacima. Ta njihova ljubav ima svoj odraz u djelima kojima nesebično pomažu našu domovinu. Direktor Zajimović osvrnuo se i na predstojeći popis te u tom kontekstu i na Islamsku zajednicu kao jedinu konstantu koja je do kraja ostala sa svojim narodom. Na kraju je Direktor u znak zahvalnosti na doniranim sredstvima uručio prigodne zahvalnice predstavniku donatora iz Kuvajta. Prisutnima se obratio i glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo Ferid ef. Dautović koji je na kraju svoga izlaganja uručio vakufname vakifima koji su donirali sredstva u vrijednosti deset hiljada i više.

Izaslanik reisu-l-uleme, muftija travnički Nusret ef. Abdibegović prenio je selame i čestitke od reisu-l-uleme mr. Huseina ef. Kavazovića. On je u svojoj besjedi naglasio važnost džemata, obrazovanja, slanja djece u mekteb, čuvanja vjerskog, nacionalnog i jezičkog identiteta. Na kraju je muftija Abdibegović predao ključ od džamije Muhammedu Ismailu El Ensariju i proglasio džamiju u Podlugovima vakufom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.