U subotu, 28.09.2013.godine, u prisustvu mnogobrojnih vjernika, predstavnika Islamske zajednice u BiH i društveno-političkog kora svečano je otvorena „Kuvajtska džamija“ u Matuzići Polju, Medžlis IZ-e Doboj, Općina Doboj Jug. Ovaj prelijepi objekat poklon je kuvajtskog naroda vjernicima u Bosni i Hercegovini. Srestva za izgradnju džamije obezbijedila je Vakufska direkcija putem Bejtu-z-ekata iz Kuvajta a kroz vakufski „Fond za izgradnju novih, rekonstrukciju i adaptaciju vakufskih i vjerskih obekata“.

Prisutnim vjernicima prvi se obratio mjesni imam Hazim ef. Spahić. On se u svom govoru dotakao historijskih podataka o Matuzićima kao naseljenom mjestu sa posebnim osvrtom na uposlenike Islamske zajednice koji su službovali u ovom džematu.

O toku radova, njihovoj dinamici i problemima sa kojima se susretalo tokom izgradnje govorio je predsjednik građevinskog odbora Džavid Aličić. Gospodin Aličić je napomenuo da je džamija u Matuzićima izgrađena u roku od šest mjeseci te po tome spada u jednu od najbrže završenih džamija u Bosni i Hercegovini. On se, na kraju svoga obraćanja, u ime građevinskog odbora i džematlija Matuzića zahvalio svima onima koji su na bilo kakav način doprinijeli izgradnji džamije u Matuzićima.

Predsjednik građevinskog odbora naročito je istakao ulogu i doprinos Vakufske direkcije u izgradnji džamije.

U nastavku programa prisutnim gostima obratili su se i mr.Bajro ef. Džafić, glavni imama Medžlisa IZ-e Doboj, gospođica Jasminka Begić, načelnica Općine Doboj Jug te Abdullah Hajdar, direktor odjla za spoljne odnose pri fondu „Bejtu-z-ekat“. Gospodin Hajdar osvrnuo se na projekte koje fondacija „Bejtu-z-ekat finansira širom svijeta među kojima je i otvorenje džamije u Matuzićima ali i stipendiranje studenata koje se realizira putem vakufskog „Fonda Bošnjaci“. Na kraju se predstavnik „Bejtu-z-ekata zahvalio Vakufskoj direkciji na profesionalnom i korektnom odnosu koji je Direkcija uspostavila tokom izgradnje džamije.

Njegova ekselencija Nasser Reden Al Motairi, ambasador Kuvajta u Bosni i Hercegovini istaknuo je porebu za što većom institucionalnom povezanošću dviju država kako na kulturnom tako i ekonomskom planu.

U svom obraćanju, muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović na nekoliko važnih stvari bitnih za život bošnjaka u svakodnevnom životu, a posebno se osvrnuo na duhovne aspekte namaza i njegovu ulogu u životu vjernika. Pohvalio je rad medžlisa i džemata Matuzići.

Na kraju programa prisutnima se obratio i izaslanik reisu-l-uleme, direktor Vakufske direkcije mr. Senaid Zajimović. On se zahvalio prisutnim vjernicima što su u velikom broju došli da podrže projekte Islamske zajednice ne žaleći na tom putu ni svoje imetke ni vrijeme te prenio selame i čestitke od reisu-l-uleme, mr. Hesein ef. Kavazovića koji je zbog drugih obaveza bio spriječen da prisustvuje svečanosti otvorenja. Direktor se u nastavku svoga obraćanja zahvalio donatorima što su imali razumijevanja za potrebe džematlija u džematu Matuzići. Istakao je da Islamska zajednica u kontinuitetu obnavlja staru i gradi novu infrastrukturu. A sve je to moguće zahvaljujući narodu koji je prepoznao Islamsku zajednicu kao konstantu u svom bitisanju na ovim prostorima. Sve je drugo bilo i prolazilo, jedino je ona ostajala sa narodom da brodi olujnim morem povijesti. U tom se kontekstu osvrnuo i na predstojeći popis stanovništva u Bosni i Hercegovini. Rekao je da ne sumnja da će se prisutni izjasniti kao Bošnjaci, kao oni koji govore bosanskim jezikom i kao oni kojima je vjera islam. Ali je posebno zatražio od prisutnih da obrate pažnju na ostala pitanja iz popisnice, da ih iščitaju i da se pripreme za njih na dan kada im budu postavljena. Sva su pitanja važna, a posebno ona koja govore o vlasništvu, domaćinstvu, broju visoko obrazovanih, o porodici, braku, itd. Izaslanik reisul uleme je smatrao da je važno odgovoriti na svako pitanje kako bi se nakon ovog popisa prestalo više u javnosti manipulisati podacima. Podaci neće biti upotrebljeni protiv njih. Po prvi put Bošnjaci odlučuju o svojoj sudbini, bez utjecaja sa strane. Zato su oni u budućnosti i najodgovorniji za svoj status. Na kraju je, kako je to i običaj, simbolično predao ključ najvećem vakifu i proglasio novootvorenu džamiju vakufom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.