Medžlis Islamske zajednice Tuzla danas je upriličio svečanu promociju poštanske marke "450 godina - Gazi Turali-begov vakuf".

Na svečanosti održanoj u povodu obilježavanje Dana Medžlisa Tuzla, dana kad je 1572. godine Gazi Turali-begova vakufnama upisana u registar šerijatskog suda u Čačku, promovisana je poštanska marka koju je JP BH Pošta posvetila očuvanju i promociji kulturno-historijskog naslijeđa naše države.

Prisutnima su se obratili generalni direktor JP BH Pošte dr. Mirsad Mujić, muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović i glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović.

Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović je naglasio da danas na poseban način, sadržajno i simbolički, svjedočimo da je vakuf jedan od najljepših izdanaka vjerovanja i dobrog činjenja.

- Vakuf je trajo dobro djelo. Kako Kur'ani-kerim svjedoči za trajno dobro djelo kod Allaha, dželle šanuhu, je najljepša nagrada. Kroz vrijeme i na svakom mjestu, vakuf je uvijek bio generator duhovne i materijalne kulture muslimana. Bilo je to tako u kontinuitetu uprkos otporima, blokadama, ljudskom zaboravu, nepravdi.

Vakuf je opstao a dokaz te istine je Gazi Turali-begov vakuf. Htjeli smo to posvjedočiti u ovom vremenu, posebno u prošloj godini kada smo obilježili 450 godina trajanja Gazi Turali-begovog vakufa i njegovog novog sjaja.

Uz sva iskušenja sa kojima se suočavamo, hvala Allahu, dželle šanuhu, što nas je uputio i osnažio u našoj Islamskoj zajednici te smo uspjeli da obnovimo Gazi Turali-begov vakuf u Tuzli - kazao je muftija Fazlović.

Posebno je zahvalio BH Pošti, direktoru dr. Mujiću, njegovim saradnicima i svima koji su učestvovali u ovom projektu

- Poštanske markice su uvijek označavale fenomen lijepe vijesti, putovanja, povezivanja, novog vremena.

I ova poštanska markica će imati takvu poruku u vezi sa Gazi Turali-begovim vakufom.

Pronosit ćemo i na ovaj način, snažnije i sveobuhvatnije, znamenje ovoga vakufa u našem vremenu ali i u budućnosti - kazao je muftija Fazlović.

Kraći referat o Gazi Turali-begu i njegovom vakufu iznio je sekretar Medžlisa Tuzla Mersad Pašić.

Na promociji održanoj u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona govorilo se o važnosti Gazi Turali-bega i njegovog vakufa, te nastojanjima da se taj vakuf očuva, sačuva i odupre svim nastrajima koji su prisutni i danas.

- Čast nam je da smo mogli zajedno biti u ovom projektu sa JP BH Pošta i da ova poštanska marka ovako lijepa i značajna bude dostupna nama i građanima Bosne i Hercegovine. Na ovoj poštanskoj markici je Gazi Turali-begova džamija, onakva kakva je ona danas. (…) Kao što kur'anski ajet kaže: "Za dobro je nagrada samo dobro", i mi danas pokušavamo praviti makar male korake, kao što je pravio Gazi Turali-beg, na polju pomaganja naše zajednice. Gazi Turali-beg nije ostavio puno informacija o sebi, ali nam je znano da je bio okrenut prema zajednici i prema ljudima. Stoga mi je drago da gdje god možemo, i zajedno sa svima vama, učestvujemo u dobru i doprinosu našoj zajednici, gradu i domovini - kazao je glavni imam hafiz Huskanović.

Generalni direktor Mujić je kazao da vakuf traje i prevazilazi granice života samih dobročinitelja, granice i epohe, vremena mira i rata, različitih sistema i uređenja.

Prema riječima generalnog direktora Mujića od danas u biranom društvu značajnih ličnosti, mjesta, događaja, građevina, institucija i simbola na poštanskim markicama JP BH Pošta naći će se i Gazi Turali-begov vakuf u Tuzli.

- Poštanska markica posvećena Gazi Turali-begovu vakufu bit će zapis o našem odnosu prema dobru - kazao je direktor Mujić.

Tokom promocije tabaci od 50 markica uručeni su Muftijstvu tuzlanskom, Medžlisu Tuzla i autoru Eldaru Haliloviću.

Poštanska marka sa motivom jubilej "450 godina Gazi Turali-begov vakuf" je odštampana u 400.000 primjeraka, a broj maraka u tabaku je 50.

Nominalna vrijednost marke je 1,10 KM, a autor je Eldar Halilović.

U umjetničkom dijelu programa učešće su uzeli prof. Senija Berberović koja je izvela muzičku numeru na flauti i članovi hora "Gazi Turali-beg" koji su izveli kasidu o tuzlanskom vakifu.

Moderator promocije bio je Esmir Hasanović.

Preuzeto sa preporod.info