U potpunosti obnovljen Ski resort Rostovo s hotelom, restoranom, skijalištem sa žičarom, etno selom ponuđen je Medžlisu Bugojno na upravljanje kako bi se ovaj privrememeno zatvoreni kompleks revitalizirao i postao opet poznato turističko odredište te na taj način završio ranije uvakufljeni nedovršeni kompleks koji sadrži sportsku salu i spa sa bazenom.

Upredstojećim danima Medžlis Bugojno će pokrenuti kompleks Ski resort Rostovo pored magistralne ceste između Novog Travnika i Bugojna. Riječ je o privremeno zatvorenom kompleksu u prirodi koji je ranije bio jedno od najpoznatijih destinacija naročito za porodice, jer pored skijališta sa žičarom ima i hotel te etno selo. Skijalište, s početnom tačkom od 1.060 metara nadmorske visine, poznato je u Bosni kao najbolje za one koji uče skijati, jer pored teških staza ima i staze koje nisu previše strme, a svojom dužinom od 1.5 km pričinjavaju zadovoljstvo duge vožnje. Rostovo je također idealna početna destinacija za posjetu Prokoškom i Radovanskom jezeru u sklopu planinarenja. Nakon što je je resort prodat stranim investitorima koji su ga renovirali, investitori se okrenuli drugim projektima u svijetu, a ovaj resort ponudili Medžlisu Bugojno da upravlja njime i na taj način završi vakufski kompleks koji se nalazi na istoj lokaciji.

Može li postati strateški projekat Islamske zajednice

Potencijalni sadržaj van zimske Medžlis može imati u: vožnji motorima na četiri kotača kroz pri- rodu, obilasku prirode zahvaljujući žičarama, ziplinu, adrenalin parku, jahanju konja, sajmovima pčelarstva, organske hrane, domaćih proizvoda, omladinskim kampovima, festivalima, seminarima, sportskim turnirima, streljaštvu, paraglajdingu, odbojci na pijesku, ali i dječijem sadržaju iz razloga što svaka porodica koja dođe očekuje sadržaj za mlade od tobogana do vožnje malih auta. Također, bazen u već postojećem vakufskom kompleksu potrebno je osposobiti što prije jer potražnja za bazenima u Bosni je veća nego ikad naročito za porodice i pokrivene žene pri čemu se cijena jednodnevnog korištenja kreće i do 200 maraka. Bolje išta nego ništa. Naravno, pokretanje ovog resorta i njegovo pozicioniranje na turističkoj mapi Bosne zahtijeva ulaganje sredstava i sve ovo bi bilo mnogo lakše kada bi ovaj kompleks Islamska zajednica prepoznala kao strateški projekat koji ne bi bio od koristi samo za organizaciju edukativno-zabavnog sadržaja za medrese, fakultete, mrežu mladih, već i za cijelu državu uz mogućnost zarade, jer ovakav kompleks u prirodi s ovim mogućnostima, uključujući i bazen i sportsku salu, teško je pronaći u Bosni, a skoro otvoreni kompleks Malak farma nedaleko od Kaknja pokazatelj je da ovakvi projekti privlače pažnju turista iz arapskog svijeta, ali i drugih dijelova svijeta. Drugim riječima, ovaj potencijal treba da se prepozna kao interes od općeg značaja, makar se tražili poslovni partneri u inozemstvu, jer ako mogu drugi od sličnih projekata napraviti turističke destiancije, kao npr. mnogo dalji centar u Kupresu u koji dolaze reprezentacije drugih država, pitanje je koliko ima svijesti i volje. Kada bi samo članovi Islamske zajednice u Bosni i dijaspori imali kao članovi popust u dobro osmišljenom kompleksu on bi stalno bio okupiran posjetiteljima. Također, tu je izazov što u kompleksu nema alkohola na što mnogi strani turisti i oni koji koriste slične kompleks nisu navikli. U svemu ovo je, prije svega, nužan profesionalan menadžment, a ne samo dobra volja. O pokretanju ovog resorta razgovarali smo s predsjednikom Medžlisa Bugojno Muhamedom Basarom i glavnim imamom Kemal-ef. Tokmićem koji su 28. oktobra ugostili glavne imame s područja Muftijstva travničkog i članove Mreže mladih u restoranu koji je od ove noći u funkciji.

Kako je došlo do preuzimanja Ski resorta

„Na isti ovaj datum 2021. godine braća iz Katara su uvakufila gornji kompleks sa 70 dunuma zemlje. Kompleks ima hotelski smještaj sa šezdeset kreveta, salu i spa s bazenom, ali nije u potpunosti završen za što je potrebno više od milion da bi bio stavljen u potpunu funkciju. Imali smo ponuda da se iznajmi sala za sportske pripreme i iako je sala uglavnom završena ostali sadržaji nisu završeni. Pokušavali smo tokom cijele godine na razne načine da iznađemo rješenje. Išli smo i u Kalima Resort u Mostaru, konsultovali se i pokušali da preslikamo situaciju. U međuvremenu nama su se javili vlasnici ovog hotela u kojem se sada nalazimo - Ski resort Rostovo, a jedan od vlasnika, zapravo većinski vlasnik, je i taj vakif gornjeg kompleksa. Donijeli smo odluku da prihvatimo njihovu ponudu da pokrenemo ovaj privremeno zatvoreni resort s ciljem da oživimo onaj gornji kompleks. Tako smo resort dobili na upravljanje godinu dana kako bismo vidjeli da li možemo ovo pokrenuti“ , kazao je predsjednik Basara. Ski resort Rostovo sadrži u potpunosti obnovljen hotel s restoranom, etno selo i skijalište sa žičarom (liftom). Jedinstvenost samih soba čini ručno izrađen namještaj od posebne vrste hrasta. Restoran ima ogroman kapacitet u koji je u noći njegovog reaktiviranja primio članove Mreže mladih s područja Muftijstva travničkog pored drugih gostiju. Etno selo je jedinstvenog karaktera s tradicionalnim predmetima koji mogu biti interesantni svim posjetiocima, naročito stranim turistima. Žičara je u potpunosti funkcionalna, a ovo skijalište je poznato kao najbolje u Bosni za škole skijanja i one skijače kojima ne odgovaraju ekstremno strme staze na Vlašiću i drugim mjestima. Prema riječima glavnog imama Medžlisa Bugojno Kemal-ef. Tokmića ovaj kompleks će naravno biti na raspolaganju Islamskoj zajednici, ali on mora biti i mnogo više od toga. „Kompleks je potreban radi seminara, Mreže mladih, Kursa islama, susreta imama i drugih aktivnosti koje ima Islamska zajednica. Mektepsku ligu možemo organizirati jer imamo idealnu salu u gornjem kompleksu, a ovdje će se jesti. Već postoji potreba za mjestom bez usluge alkohola u kojem bi se mogla organizirati vjenčanja i ovaj restoran će upravo to moći ponuditi“ , objasnio je efendija Tokmić. Restoran je već u funkciji, a hotel će biti u novembru na raspolaganju gostima s obzirom da je spreman za upotrebu, ali se čeka završetak određenih administrativnih procedura kao što je Knjiga gostiju i slično. Nadamo se da će građani prepoznati ovo mjesto kao idealnu destinaciju zimi, a od proljeća koristiti i dodatne sadržaje koje ćemo iščekivati. Svi možemo biti dio ove priče i sa svojim porodicama posjetiti Rostovo i provesti ugodne trenutke u prirodi.

Preporod · 1 Nov 2022 · E. SUBAŠIĆ