Ankara, 23.03.2023. u posjeti Generalnoj direkciji vakufa Republike Turske boravio je dr. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Direktor Zajimović je prenio selame i izraze saučešća žrtvama razornog zemljotresa koje je uputio Reisu-l-ulema IZ u BiH dr. Husein Kavazović novom generalnom direktoru Sinan Aksu, kao i čestitke na imenovanju na poziciju novog generalnog direktora.

Generalna direkcija vakufa u saradnji sa Islamskom zajednicom i njenom Vakufskom direkcijom proteklih godina širom Bosne i Hercegovine realizirali su brojne vakufske projekte od vjerskog, kulturnog, obrazovnog i ekonomskog značaja. Radi se o projektima izrazito visoke arhitektonske vrijednosti. Među najznačajnijim su ponovna izgradnja Aladža džamije u Foči, Arnaudije u Banja Luci, dovršetak izgradnje Upravne zgrade Rijaseta IZ u BiH, ponovna izgradnja objekta „Medresa" u Fojnici itd. U toku je izgradnja vakufskog tržnog centra u Sanskom Mostu i Sinan pašine džamije u Čajniču. U ovogodišnjem ramazanu započet će izgradnja Dugalića džamije u Nevesinju kao i hadži Baline džamije i Opijačeve tekije u Mostaru.

U prijateljskom razgovoru sa novim generalnim direktorom gosp. Sinan Aksuom, dr. Zajimović se u ime Islamske zajednice zahvalio na dosadašnjoj bogatoj i plodnoj saradnji i pozvao direktora Aksua da njegova ustanova i dalje podržava projekte Islamske zajednice. Obzirom da će se predsjednički i parlamentarni izbori u Turskoj održati 14. maja ove godine, predloženo je da se sve aktivnosti oko otvaranja Arnaudije u Banja Luci, Kizlar-agine u Mrkonjić Gradu, kao i Ferhat begove džamije u Tešnju prolongiraju za period nakon izbora.

Dogovoreno je također da se početkom aprila dostavi 5000 ramazanskih paketa koji će u saradnji sa Uredom za društvenu brigu, Udruženjem ilmijje i Međunarodnim forumom solidarnosti Emmaus biti podijeljeni širom Bosne i Hercegovine.