Ove godine navršava se 550 godina od kako je objavljena Gazi Isabegova vakufnama koja se smatra svojevrsnim rodnim listom Sarajeva. Stoga je i Vakufska direkcija dio programa manifestacije „ Dani vakufa 2012" posvetila ovom važnom jubileju.

U utorak 12.06.2012. u prostorijama Bošnjačkog instituta – Gazi Husrevbegovog hamama održana je tribina pod nazivom „Isabeg Ishaković i njegovi vakufi – 550 godina".

Uvodničar na tribini bio je uvaženi prof. dr. Ismet Bušatlić. Pitkim govorom i jasnoćom iskaza prof. Bušatlić nas je prošetao stazama vječnika .

Samo časni sin ove plemenite zemlje, časni sin plemenite porodice i časni čovjek mogao je uvakufiti ono što je uvakufio Gazi Isabeg. Njegovi vakufi rasuti su širom Balkansog poluostrva od Skoplja, Zvečana, Novog Pazara do Sarajeva.

 

Napravivši i uvakufivši džamiju, ćupriju, karavansaraj, bazar, tekiju,imaret, mlinice i stupe Gazi Isabeg se s pravom smatra utemeljiteljem Sarajeva koje je od običnog pazarišta postao šeher.

„Jedan čovjek - kako je istakao profesor Bušatlić – četiri džamije, jedan čovjek tri medrese" smatra se, uz porodicu Sokolović, najvećim vakifom širih Balkanskih prostora.

U nastavku je direktor Vakufske direkcije mr. Senaid Zajimović održao video prezentaciju pod nazivom „Rekonstrukcija Isabegovog hamama". Kako smo ranije naveli Vakufska direkcija je krajem prošle godine potpisala sporazum sa Generalnom direkcijom vakufa Vlade Turske o obnovi Gazi Isabegovog hamama.

U prezentaciji je predstavljen budući izgled Gazi Isabegovog hamama koji će kada se renovira preuzeti ulogu butik hotela sa sačuvanim i oživjelim sadržajem turskog hamama. Direktor Vakufske direkcije je napomenuo da je ovo mali korak u obnovi Gazi Isabegovog vakufa koji bi uz pomoć svih gradskih struktura trebao da zauzme status i položaj koji mu pripadaju.

Na kraju je za prisutne goste upriličeno druženje uz koktel.