U prostorijama Zavoda za transfuzijsku medicinu Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) održana je ceremonija primopredaje opreme za Banku matičnih ćelija.

Zajedničkim snagama narod Države Kuvajt i organizacija Al Najat, Islamska zajednica BiH, Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH i Udruženje ”Srce za djecu oboljelu od raka” prikupili su potrebna sredstva za nabavku opreme za Banku matičnih ćelija, koja je izuzetno važna u procesu liječenja pacijenata oboljelih od malignih bolesti.

Ovom vrijednom nabavkom ostvaren je izuzetan napredak u borbi za život najteže oboljelih pacijenata.

Ceremoniji su prisustvovali predstavnici ambasade Države Kuvajt u BiH, Al Najata, Islamske zajednice BiH, Zavoda i Udruženja, te drugi gosti.

Dr. Aida Đozo, direktorica Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH, kazala je kako je današnjom ceremonijom ozvaničen završetak realizacije strateški važnog projekta za cijelu Federaciju, ako ne i Bosnu i Hercegovinu.

Osvrnula se i na značaj ovog projekta.

- Materijalna vrijednost ovog projekta, nabavke opreme za Banku matičnih ćelija je oko 200.000 KM, ali nematerijalna vrijednost je neprocjenjiva. To znaju najbolje pacijenti koji boluju od malignih oboljenja krvi i krvotvornih organa za kojih je proces transplantacije matičnih ćelija jedna velika šansa za produžetak života i popravljanje kvalitete života - rekla je Đozo.

Dodala je kako će ova oprema služiti kao dugotrajno dobro za pacijente koji su oboljeli od malignih oboljenja krvi i krvotvornih organa.

Veliki značaj, pojašnjava Đozo, ima i uposlenike, zdravstvene profesionalce, u čijim je rukama oprema će postati oruđe na putu do izlječenja.

Dodala je kako je riječ o mladom vrlo educiranom timu koji je dio transplantacijskog tima Federacije BiH, a učestvuje u segmentu transplantacije matične ćelije.

- Naši uposlenici će sada biti mnogo sigurniiji u svom radu, jer mi smo dosada radili s opremom koja potiče iz 90-tih godina, koja je dotrajala, a sada smo puno spremniji da radimo na maksimalno kvalitetan način, s pažljivo odabranom opremom koja zadovoljava i domaće zakonske odredbe, ali i važeće međunarodne standarde - rekla je Đozo.

Fikret Kubat, direktor Udruženja ”Srce za djecu oboljelu od raka“, koji je govorio i kao roditelj djeteta koje je liječeno i radilo alogenu transplantaciju, osvrnuo se na značaj projekta.

- Ovo je zajednički jedan projekat za dobrobit naše dječice. Već danas smo razgovarali i o drugim projektima, da nastavimo ono što je potrebno zavodu - rekao je Kubat, koji je zahvalio svim stranama uključenim u projekt na podršci.

Dodao je kako nastavljaju predano raditi.

- Idemo dalje praviti nove, dobre priče, korisne priče za naše male pacijente - rekao je Kubat.

Dr. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije IZ BiH, podsjetio je da IZ pokušava učestvovati u mnogim projektima dobra pa je tako u proteklom periodu pružena podrška i na nizu drugih projekata u oblasti zdravstva.

- Želimo da učestvujemo i danas dijelim s vama radost što smo imali priliku da kao zajednica učestvujemo u obezbjeđenju nečega što će olakšati potrebe ovog zavoda i pacijenata unutar Kliničkog centra Federacije Bosne i Hercegovine, konkretno mislimo na pacijente malignih oboljenja, svejedno radilo se o djeci ili odraslima - rekao je Zajimović.

Dr. Mohammad Al Ansari, Alnajat Charity Kuwait kazao je kako je sretan zbog prilike da danas u ime Kuvajta, organizacije i naroda, učestvuju u ovom projektu.

Istakao je da su sretni i zbog prilike da doprinesu u oblastima zdravstvenih i obrazovnih projekata jer su “to projekti koji koriste svim kategorijama društva“.

Sretan je i zbog spoznaje koliko će oprema pomoći ne samo pacijentima nego i zdravstvenim radnicima u pružanju što kvalitetnijih usluga.

Nada se da će i u budućnosti nastaviti saradnju. Na kraju programa uručene su zahvalnice.

Preuzeto sa preporod.info